Hlavní obsah

Zátarasy a střelba. Násilí na Haiti eskaluje

Foto: Shutterstock.com

Někteří civilisté přistupují k lynčování údajných členů gangů, které sužují hlavní město Haiti.

Reklama

Při přestřelce s policií zemřel jeden z hlavních vůdců haitských gangů. I tak je ale většina hlavního města pod kontrolou zločineckých organizací. Haitští politici se mezitím snaží vytvořit přechodnou vládu.

Článek

Haitské politické strany se snaží vytvořit přechodnou vládu, zatímco násilí v hlavním městě Port-au-Prince eskaluje. Tamní policie v hlavním městě Haiti oznámila, že při střetu s bezpečnostními silami byl zabit jeden z hlavních vůdců gangů Ernst Julme – známý jako Ti Greg. Ten vedl gang Delmas 95 a nedávno uprchl z největší haitské věznice během hromadných útěků, upozorňuje server Deutsche Welle.

Koordinátorka humanitární pomoci OSN pro Haiti Ulrika Richardsonová na tiskové konferenci prostřednictvím videopřenosu uvedla, že každodenní život se změnil v zátarasy a střelbu. Dále popsala „obrovské“ množství vysídlených lidí, protože gangy „ovládly“ čtvrti ve městě. V zemi se ale zhoršuje i zdravotní situace – Haiti se totiž kromě gangů potýká i s epidemií cholery. Uzavřené letiště v hlavním městě ale znemožňuje dodávky základního zboží a potřebných léků.

Gangy drží podstatnou část Port-au-Prince pod kontrolou už několik měsíců, od února ale míra násilí stoupá. Ozbrojené skupiny stihly proniknout do věznic a „osvobodit“ tisíce odsouzených. Zároveň požadovaly odstoupení premiéra Ariela Henryho.

Ten minulý týden souhlasil s tím, že odstoupí a umožní vytvoření nové prozatímní vlády. Všechny zúčastněné strany se ve čtvrtek dohodly na výběru zástupce do přechodné prezidentské rady. Generální tajemník OSN António Guterres ocenil, že se jednání posunula. „Vyzývá všechny, aby se snažili udržet nastolenou dynamiku a soudržně pracovali na realizaci dohodnutých přechodných ujednání o správě věcí veřejných,“ sdělil pro Deutsche Welle Guterresův mluvčí.

Stabilní vláda a vedení země jsou potřebné hlavně proto, že ozbrojené gangy dále postupují do nových oblastí, sdělila Richardsonová novinářům. „Z mnoha oblastí v okolí Port-au-Prince přicházejí lidé se střelnými zraněními,“ řekla. Někteří lidé proto berou „spravedlnost“ do svých rukou. Haitská policie například informovala, že ve městě Lascahobas, asi 80 kilometrů od hlavního města, byl rozzuřeným davem zlynčován údajný člen gangu.

Reklama

Doporučované