Hlavní obsah

Zatkli bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády, bude se zpovídat v Haagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Sídlo Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Ilustrační fotografie.

Reklama

K soudu v Haagu byl dnes převezen bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády Haxhi Shala, stane před tribunálem pro válečné zločiny. V pondělí ho vyslechli prokurátoři tribunálu pro válečné zločiny v Kosovu.

Článek

Na základě obvinění vznesených zvláštním tribunálem byl zatčen bývalý kosovský poslanec Haxhi Shala. Dnes byl převezen do Haagu, kde stane před tribunálem pro válečné zločiny. Bojoval jako partyzán ve válce v Kosovu v letech 1998 až 1999 proti Srbům, píše Balkan Insight.

Shalův advokát Xhevdet Smakiqi zatčení potvrdil. Bývalého poslance v pondělí zpovídali prokurátoři tribunálu pro válečné zločiny v Kosovu.

„Nic jsme nevěděli. Šel jsem do práce, rodina mě informovala později. Řekli mi, že přijela policie a odvezla ho. Haxhiho vyslechli a následně mu zabavili telefon. Před spravedlností neutíká, není ani důvod, aby před ní utíkal,“ řekl médiím bratr zatčeného Shaly.

Zvláštní tribunál pro Kosovo, který má soudit bývalé bojovníky Kosovské osvobozenecké armády za zločiny spáchané během války a bezprostředně po ní, včetně zločinů proti civilistům a politických vražd, byl zřízen v roce 2015. Navzdory tomu, že je součástí kosovského soudnictví, sídlí v Haagu. Vedly k tomu obavy, že kosovská justice nebude schopna soudit bývalé partyzány.

Reklama

Související témata:
Válka v Kosovu

Doporučované