Hlavní obsah

Zavřeno, mimo provoz, ulice bez lidí. Ale Le Penová to tady musí milovat

Foto: Profimedia.cz

Marine Le Penová při návštěvě trhu v Hénin-Beaumontu.

Reklama

V hornickém městě Hénin-Beaumontu se Marine Le Penová o výsledek bát nemusí. Uškodit by jí mohla snad jen volební apatie, která se může projevit zvláště v dělnickém prostředí volícím extrémní strany.

Článek

Od zvláštního zpravodaje ve Francii

Marine Le Penová musí toto místo milovat. Před pěti lety tu v prvním kole prezidentských voleb získala 46,5 procenta a ve druhém porazila stávajícího prezidenta Emmanuela Macrona o 23 procent. Pětadvacetitisícové město Hénin-Beaumont na severu Francie je nejznámější baštou nacionalistického Národního družení, které Le Penová vede.

„Hénin-Beaumont? To je poušť, vládou opuštěná oblast,“ říká mi před odjezdem z hodinu cesty vzdáleného Lille majitel obchodu s oblečením Olivier.

Když vystoupím z vlaku, rychle si na jeho slova vzpomenu – hned naproti pěkně opravenému nádraží stojí zjevně dlouho zavřený hotel, o pár metrů dál i dvě zavřené restaurace. Na řadě domů visí nápis À louer (K pronájmu) a v ulicích je liduprázdno.

Hénin-Beaumont vyrostl na těžbě uhlí, nyní ale trpí vysokou nezaměstnaností (ta dosahuje okolo dvaceti procent) a patří k nejchudším místům ve Francii.

V centru města je už trochu živěji, v Café de la Paix naproti kostelu posedává hned několik štamgastů, řada dalších lidí sem chodí vyplňovat čísla před víkendovou loterií. O volbách, které Francii čekají v neděli, se prý ale moc nebaví: „V roce 2017 se o nich diskutovalo mnohem víc. V den voleb jsme tu měli pět desítek novinářů, Marine Le Penová se procházela po městě,“ vzpomíná bývalý majitel restaurace, kterému nikdo neřekne jinak než Dino.

Zemmourovi stoupenci narušovali návštěvu Le Penové

Jeho slova jen potvrzují skutečnost, o které mluví i sociologové – volby tentokrát proběhnou s jistou mírou apatie, k níž možná přispěla i poněkud letargická kampaň. Tu částečně přehlušila válka na Ukrajině, prezident Macron pak kampaň prakticky nevedl a volebních debat se neúčastnil.

Foto: SZ - Milan Rokos

Zavřený hotel u vlakového nádraží v Hénin-Beaumontu.

Zatímco před pěti lety usedlo k televizním obrazovkám sledovat debatu před prvním kolem přes deset milionů Francouzů, letos se na velkou debatu prezidentských kandidátů o válce na Ukrajině nedívala ani polovina tohoto počtu. Sociologové tentokrát očekávají nižší volební účast – nejméně přitom chodí volit mladí lidé a také zaměstnanci z dělnických profesí, což by mohla Le Penová pocítit.

O tom, kdo vyhraje v Hénin-Beaumontu, ale pochybuje jen málokdo: „Se zdejším starostou (politikem Národního sdružení, pozn. red.) jsou lidé moc spokojení, takže to asi spousta lidí hodí kvůli němu Le Penové,“ odhaduje Dino. On sám říká, že ho velmi trápí válka na Ukrajině, jeho manželka žijící v Belgii si domů vzala ukrajinské uprchlíky.

Foto: SZ - Milan Rokos

Radnici v Hénin-Beaumontu ovládá nacionalistické Národní sdružení.

„O volbách byste si nejvíce popovídal na zdejším trhu, který bývá v sobotu,“ říká s tím, že na něj na konci března zavítala i Marine Le Penová. Nikdo jiný z kandidátů sem nezajel. Le Penová přijela do známého prostředí, na trhu si s lidmi přátelsky povídala o programu a příjezd velkého autobusu s jejím portrétem a nápisem „Marine, prezidentka“ vyvolal rozruch.

Lidé si s političkou dělali selfie a vyjadřovali jí podporu, o skvrnu na pohodovém dopoledni se postarala jen skupinka příznivců Erika Zemmoura, kteří se snažili doporučit svého favorita.

Zemmour sice krátce po oznámení své kandidatury vypadal jako možný soupeř Le Penové v boji o hlasy podobně smýšlejících voličů, nakonec se ale jeho kandidatura ukazuje pro Le Penovou spíše jako výhoda.

Šéfka Národního sdružení bude mít vůbec poprvé ve druhém kole (pokud postoupí) jistý rezervoár hlasů. V případě neúspěchu Zemmoura, jenž se zdá být jistý, chce Le Penovou podpořit přes 80 procent jeho voličů. Opakovaně odsouzený Zemmour navíc ukazuje, že jsou i radikálnější politici, než je Le Penová. „I nadále si ale myslím, že jeho kandidatura je pro národní tábor negativní,“ řekla nicméně Le Penová listu Le Figaro.

V Hénin-Beaumontu se ale politička Zemmoura bát nemusí. „Já mám jasno, budu volit Marine,“ neváhá ani na vteřinu zaměstnankyně zdejší školy, která se představuje jako Atba. Žena v muslimském šátku říká, že se jí ve městě vedeném lepenovci žije dobře a s protiimigrační politikou své favoritky nemá zjevně problém.

Foto: SZ - Milan Rokos

V této škole minule Marine Le Penová volila, měla by i letos.

Vláda lepenovců je i na severu anomálií

„Le Penovou a její stranu tu lidé znají, kampaň tu nedělala poprvé. K úspěchu jí velmi pomohlo, že bývalý starosta za socialisty byl odsouzen za zneužívání dotací. Jinak je ale vláda Národního sdružení spíš anomálií, radnice vedou v regionu jen ve dvou městech,“ říká Pierre Wadlow, politolog z univerzity v Lille, jenž se krajní pravicí v regionu dlouhodobě zabývá.

Na rasismus Le Penové a jejích spolustraníků upozorňuje bankéř Cédric, který zde ale nebydlí, do Hénin-Beaumontu jen několik dní v týdnu dojíždí za prací. „Hlas dám stávajícímu prezidentovi,“ říká bez dlouhého přemýšlení. „Hénin-Beaumont je chudé hornické město, obchody se tu vzájemně kanibalizují,“ vysvětluje. I on ale uznává, že je město dobře vedené a že radnici se dá těžko něco vytýkat.

Zlepšit by se mohla snad jen v komunikaci – na opakované novinářské žádosti o schůzku radní nereagovali, při osobní návštěvě mi pak ředitel kabinetu starosty sliboval odpovědi e-mailem do dalšího dne. Ujištění ani podaná ruka nezafungovaly, odpovědi nedorazily.

Reklama

Doporučované