Hlavní obsah

Zázrak v akváriu. Samice rejnoka zabřezla bez samce, podezřelý je žralok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: JENG BO YUAN, Shutterstock.com

Rejnok (ilustrační snímek).

Reklama

Samice rejnoka zabřezla, aniž by se v její blízkosti pohyboval jakýkoli samec rejnoka. Odborníci vyvracejí spekulace o tom, že by ji mohl oplodnit žralok. Nejspíš je to důsledek biologického jevu zvaného partenogeneze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akvárium ve městě Hendersonville v americkém státě Severní Karolína má novou hrdinku. Jmenuje se Charlotte a je to samice tlustoocasky Hallerovy, což je druh rejnoka.

Její chovatelé minulý týden oznámili, že je březí. Nikdo si ale není jistý, jak se to stalo. Podle prohlášení Aquarium & Shark Lab se totiž v nádrži, kde Charlotte žije, nenacházel žádný samec rejnoka, který by ji mohl oplodnit.

Zabřeznutí potvrdily snímky z ultrazvuku i dva odborníci z řad podporovatelů akvária, napsala organizace na facebooku.

Akvárium v prohlášení pro server ABC 13 News zmiňuje dvě možnosti, jak mohla Charlotte počít.

První z nich je velice ojedinělý proces s názvem partenogeneze nebo také samobřezost. V takovém případě se vajíčko vyvine samo bez oplodnění samčí pohlavní buňkou. Vznikne tak „klon“ matky.

Druhou možností podle Brendy Ramerové, výkonné ředitelky týmu Ecco, který provozuje akvárium, je, že Charlotte oplodnil jeden z mladých žraloků žijících ve stejné nádrži. Této teorii nahrává i to, že samice rejnoka na sobě měla stopy po kousnutí, což žraloci při páření dělají.

„Buď budeme mít ,parteno‘ děti, nebo budeme mít nějaké potenciální míšence a čekáme, až se objeví Jeff Goldblum, protože teď jsme Jurský park,“ dodala Ramerová. Narážela na slavný film, jehož zápletka byla postavená právě na schopnosti dinosauřích samic počít mláďata bez samců.

Mnoho vědců ale možnost, že by žralok oplodnil rejnoka, zavrhuje. „Dávám žralokovi stejnou šanci na otcovství, jako bych ji dal Elvisovi nebo yettimu – nulovou,“ řekl pro server časopisu Forbes Demian Chapman, vedoucí vědecký pracovník a ředitel centra pro výzkum žraloků v Mote Marine Laboratory and Aquarium.

Partenogenezi považuje za hlavní příčinu těhotenství i ředitel žraločí laboratoře na Kalifornské státní univerzitě v Long Beach Chris Lowe. „Víme jen to, že není možné, aby se žralok spářil s rejnokem a zplodil potomka,“ prohlásil.

Kady Lyonsová z Georgia Aquarium agenturu AP upozornila, že žraloci a rejnoci nemají kompatibilní DNA. Podle ní, pokud se to potvrdí, půjde o první vědci zdokumentovaný případ, kdy by rejnok počal skrze partenogenezi.

CBS News píše, že Charlotte by měla porodit do dvou týdnů. Potom by měla být záhada jejího oplodnění jasnější.

Reklama

Doporučované