Hlavní obsah

„Zbývají nám možná hodiny.“ Mariupolští obránci odmítli další ultimátum

Mariupol zničený válkou. Ve městě zůstávají tisíce civilistů. Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Moskva dala bojovníkům v Mariupolu další ultimátum. Vzdát se mohli ve středu odpoledne, hromadná kapitulace však nenastala. Na každého ukrajinského obránce nyní připadá deset ruských okupantů a město postrádá potraviny i munici.

Článek

„Tohle je naše výzva světu. Mohla by to být poslední výzva našich životů. Nejspíš jsou před námi poslední dny, ne-li hodiny. Nepřítel je v přesile deset na jednoho,“ varoval ve středečním videu ukrajinský armádní činitel Serhij Volynskyj.

Spolu s dalšími bojovníky momentálně brání průmyslový závod Azovstal ve městě Mariupol na jihovýchodě země. „Vyzýváme a prosíme všechny světové vůdce, aby nám pomohli.“

Dobýt Mariupol a uvolnit si tak síly k postupu na sever od města hlouběji na Donbas se Rusko pokouší již několik týdnů. Dosud ovšem neuspělo a zbytky obránců města stále vážou část ruských jednotek v oblasti. Cena je ovšem vysoká; podle ukrajinských úřadů v obléhaném městě zemřely tisíce civilistů a lidem dochází jídlo i další zásoby.

„Nikdy nám nepopsal tamní podmínky, pravděpodobně nás nechtěl rozrušit. Mají ale velmi málo jídla a lékařského materiálu – je těžší a těžší ošetřovat zraněné vojáky,“ cituje BBC Olenu Nikulinovou, jejíž šestadvacetiletý bratranec Maksym je jedním ze zbylých mariupolských obránců.

„Velmi mě mrzí, že jsem s ním moc nemluvila, když jsme ještě měli spojení,“ dodala mladá Ukrajinka s tím, že poslední zprávu od „Makse“ obdržela 8. března. „Nikdy by mě nenapadlo, že se můj bratranec stane skutečným hrdinou Ukrajiny a Mariupolu. Je to ale samozřejmě velmi hořký pocit hrdosti. Sním o dni, kdy se vrátí a budu mu to moct říct.“

„Město nestojí za ztrátu jeho života“

Nedostatkovým zbožím ale není pouze jídlo a zdravotnický materiál, doplnit zásoby potřebují i samotní vojáci, kteří o Mariupol bojují s ruskými jednotkami. „Klukům dochází munice, ale nechtějí odejít, protože ochraňují civilisty – nechtějí je opustit,“ cituje britský web Vladimira Vasiljuka. Závod Azovstal v Mariupolu brání jeho třiadvacetiletý syn.

„V noci nespím. Kdybych měl šanci tam jít, udělám to. Nemyslím si, že město stojí za ztrátu jeho života. Kluci se ale rozhodli,“ sdělil novinářům v Kyjevě Vladimir. „Jsem si jistý, že se znovu shledáme. Je to jen otázka času. Ale kdybych mu teď mohl něco vzkázat, řekl bych mu, že ho mám rád a že na něj čekám.“

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Území vojenských střetů v Mariupolu s vyznačením závodu Azovstal.

Azovstal se postupně stal poslední zbývající baštou ukrajinských sil ve městě. V útrobách areálu se skrývají stovky příslušníků ukrajinské národní gardy, námořní pěchoty a pluku Azov. Kromě ozbrojenců se však v podzemí podle ukrajinských úřadů ukryla také nejméně tisícovka civilistů, jejichž řady tvoří převážně ženy, děti a starší občané.

„Svět sleduje vraždu dětí online a zůstává zticha. Náboženští a světoví lídři to můžou zastavit zorganizováním humanitárních koridorů. V opačném případě bude krev také na jejich rukou,“ apeloval v úterý na Twitteru šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Civilistům by se z Mariupolu mohlo podařit odejít ve středu ve dvě hodiny odpoledne tamního času. Na danou hodinu se totiž podle oznámení ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové podařilo s Ruskem předběžně dohodnout vytvoření humanitárního koridoru až do Záporoží.

Jak politička ale sama upozornila, bezpečnostní situace je složitá a může ještě dojít ke změnám. Jde navíc pouze o předběžnou dohodu, pomoci by ale mohla až 6 tisícům občanů ze 100 tisíců, které ve městě i nadále zůstávají. Podle starosty města Vadyma Bojčenka by do oblasti mohlo vyrazit na 90 autobusů.

Druhou hodinou odpolední pak Moskva ohraničila také ultimátum mariupolským obráncům. V tu dobu mělo Rusko vyhlásit příměří a umožnit ukrajinským bojovníkům vzdát se a odejít bez újmy na zdraví. Ultimátum však vypršelo a masová kapitulace se nekonala. O podobný scénář se Rusové podle vlastních slov pokoušeli již v úterý, úspěšní ale nebyli ani v prvním případě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve slíbil, že jeho síly v Mariupolu budou „bojovat až do konce“ a že budou ignorovat jakákoliv kapitulační ultimáta z Moskvy. Ve svém nejnovějším projevu pak hlava státu prohlásila, že ruská armáda se navždy zapíše do světových dějin jako možná nejbarbarštější a nejnelidštější armáda na světě.

Reklama

Doporučované