Hlavní obsah

Že by šli sami bez Rusů? Ukrajina shodila spekulace o běloruském útoku

Foto: President.gov.by

Alexandr Lukašenko se zástupci běloruských ozbrojených sil.

Reklama

Běloruská armáda druhý týden pokračuje ve vojenském cvičení. V úterý nasadila speciální jednotky na jihu země. Podle ukrajinské vlády není důvod k obavám – sami Bělorusové by prý útok na Kyjev nezvládli.

Článek

„To, že by Lukašenko v nejbližší budoucnosti nařídil své armádě pozemní operaci na Ukrajině, zůstává jen málo pravděpodobné,“ citovala ve středu ukrajinská agentura Ukrinform poradce ukrajinského ministra vnitra Vadima Denisenka. Navzdory tomu označil situaci na hranicích za napjatou.

Útok je nepravděpodobný, tvrdí Kyjev

Za nepravděpodobný označil běloruský útok i poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč. Připomněl, že Bělorusko sice posloužilo jako základna k ruské invazi na Ukrajinu, ale jeho armáda se neúspěšného útoku na ukrajinskou metropoli neúčastnila.

„Kyjev napadly elitní ruské jednotky. A teď by šli Bělorusové sami, bez Rusů? Naprosto nereálné. Nevidím žádný důvod k obavám,“ řekl Arestovyč v rozhovoru pro kanál Fejgin Live.

Zelenského poradce dodal, že běloruské cvičení je „plánovanou prověrkou připravenosti běloruských sil“. „Nevidíme známky příprav na ofenzivu, neděláme si s tím starosti,“ uvedl Arestovyč.

Denisenko zároveň vyvrátil zprávy o tom, že by Bělorusové přesouvali k hranicím salvové raketomety Směrč.

Ukrajinští představitelé tak komentují úterní zprávu o nasazení běloruských speciálních sil u hranic s Ukrajinou. Podle ruské státní agentury TASS to oznámil náčelník generálního štábu běloruské armády Viktar Hulevič.

Režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka tvrdí, že reaguje na koncentraci až 20 tisíc ukrajinských vojáků u hranic s Běloruskem.

Desítka ruských letadel a raketové systémy

V Bělorusku v úterý začala druhá fáze vojenského cvičení tamní armády, kterou Minsk překvapivě oznámil minulý týden.

Diktátor Lukašenko, který v zemi tvrdě potírá opozici a občanskou společnost, od začátku války stojí pevně na straně ruského prezidenta Vladimira Putina. Minsk poskytl své území a základny ruským vojskům a letectvu k útokům proti Ukrajině. Západ proto zemi pokládá za stranu válečného konfliktu a na Bělorusko uvalil sankce.

Podle Arestovyče v Bělorusku dál zůstává asi desítka ruských letadel a několik taktických raketových systémů.

Reklama

Doporučované