Hlavní obsah

Zelenooká „Afghánská Mona Lisa“ uprchla před Tálibánem. Azyl našla v Itálii

Foto: Profimedia.cz

Portrét Šarbat Guly od fotografa Steva McCurryho na výstavě v ruském Petrohradu v roce 2015.

Reklama

Žena známá díky obálce magazínu National Geographic jako zelenooká „Afghánská dívka“ opustila rodnou zemi, kterou po odchodu západních vojsk zcela ovládlo hnutí Tálibán. Jejím novým domovem je Itálie.

Článek

Evakuaci z Afghánistánu a udělení statusu uprchlíka pro dnes devětačtyřicetiletou Šarbat Gulu potvrdil pro stanici CNN úřad italského premiéra Maria Draghiho. Žena známá z fotografie označované někdy jako „Afghánská Mona Lisa“ opustila rodnou zemi po jejím ovládnutí radikálním hnutím Tálibán.

„V roce 1985 si Šarbat Gula díky fotografii Steva McCurryho, který ji v předešlém roce vyfotografoval jako velmi mladou dívku v uprchlickém táboře v Péšávaru, získala celosvětovou pozornost a stala se až symbolem peripetií, konfliktů a historických událostí, kterými si Afghánistán a jeho obyvatelé procházeli,“ uvedla premiérská kancelář.

„V reakci na žádosti občanské společnosti a zejména lidí z neziskových organizací působících v Afghánistánu, jež po událostech z loňského srpna obdržely žádost Šarbat Guly, aby jí a jejím blízkým pomohly opustit svou zemi, vzal na sebe tuto povinnost premiér a zorganizoval její přesun do Itálie v rámci programu evakuace afghánských občanů a vládního plánu na jejich přijetí a integraci,“ píše se také v prohlášení.

Na otázku stanice CNN, jestli vláda status uprchlíka udělila také ostatním členům její rodiny, ale zatím úřad nezareagoval. Itálie patří k několika zemím, které evakuovaly z Afghánistánu místní občany v řádu stovek poté, co zemi po odchodu amerických a spojeneckých vojsk ovládlo radikální hnutí Tálibán.

Jeden z nejslavnějších portrétů na světě pořídil v roce 1984 v uprchlickém táboře na afghánsko-pákistánských hranicích fotograf Steve McCurry. Snímek tehdy dvanáctileté Šarbat Guly, která v tomto věku přišla o oba rodiče, umístila redakce magazínu National Geographic na obálku následující rok a z fotografie se stal fenomén.

Dívku se podařilo znovu najít až o několik desítek let později, do té doby nikdo neznal ani její jméno. Tehdy už Gula žila v Pákistánu, v roce 2014 ale byla obviněna z nákupu falešného pákistánského průkazu totožnosti a místní úřady nařídily její deportaci. Gula byla letecky převezena do Kábulu, kde pro ni tehdejší prezident uspořádal recepci v prezidentském paláci a předal jí klíče od nového bytu, uvádí deník The Guardian. V zemi žila až do letošního srpna.

„Věděl jsem, že má neuvěřitelně pronikavý pohled,“ řekl o jedné z nejuznávanějších fotografií historie magazínu McCurry. „Ale kolem nás byl dav lidí, kolem vířil prach a byla to doba ještě před digitálními fotoaparáty, takže jste nikdy nevěděli, co z filmu ve fotoaparátu vznikne,“ dodal fotograf.

Jakmile ale McCurry fotografii vyvolal, okamžitě věděl, že je zvláštní, až výjimečná, řekl v roce 2015 CNN. „Ukázal jsem to redaktorovi National Geographic a on vyskočil a zakřičel: to je naše další obálka,“ řekl McCurry.

„Fotografie mi přinesla více problémů než užitku. Stala jsem se slavnou, ale přivedla mě i do vězení. Po těchto problémech jsem chtěla založit neziskovou organizaci, a nabídnout tak lidem bezplatnou zdravotní péči… Nyní jsem velmi šťastná, že mi tímto byla vzdána čest a stala jsem se slavnou mezi lidmi. Příjem z té fotografie pomohl spoustě vdov a sirotkům a na to jsem pyšná,“ řekla o slavném snímku v roce 2016 pro stanici BBC Gula.

Reklama

Doporučované