Hlavní obsah

Oční náhrady budoucnosti sází na 3D metodu. První ji vyzkoušel Brit

Foto: Profimedia.cz

Digitálně vytvořené 3D oční náhrady by mohly zkrátit čekací lhůtu pacientů na polovinu.

Reklama

Londýnští lékaři ve čtvrtek implantovali prvnímu pacientovi náhradní 3D oko, informovala londýnská nemocnice Moorfields Eye. Pro pacienty by mohla moderní protéza do budoucna představovat rychlejší a šetrnější řešení.

Článek

47letému britskému inženýrovi Stevu Verzovi bylo digitálně vytvořené náhradní oko implantováno ve čtvrtek. Lékaři považují digitálně vyvinuté oko za „reálnější než jiné alternativy a méně invazivní“, píše se v prohlášení nemocnice Moorfield Eye.

Zatímco vsazení tradiční akrylové náhrady do důlku vyžaduje vytvoření formy, podle které se následně samotné oko vyrobí, pro vývoj 3D modelu stačí důlek pacienta digitálně naskenovat. Aby oko vypadalo identicky tomu zdravému, vývojáři skenují i druhé oko, informuje americká CNN.

Právě na identičnost obou očí poukazuje i samotný Verz. „Protézu potřebuji od dvaceti let a vždycky jsem si jí byl vědom. Když jsem odcházel z domu, vždycky jsem se podruhé podíval do zrcadla a to, co jsem viděl, se mi nelíbilo. Nové oko vypadá fantasticky,“ okomentoval změnu vizáže.

Podle londýnské nemocnice by 3D oční protéza mohla snížit čekací lhůtu na její výrobu z šesti týdnů na dva až tři. „Doufáme, že nadcházející klinická studie nám poskytne pevné důkazy o hodnotě této nové technologie a ukáže, jaký rozdíl to pro pacienty znamená,“ uvedl profesor Mandeep Sagoo, který měl celý projekt na starosti.

Reklama

Doporučované