Hlavní obsah

Zelenskyj: Jestli americký Kongres neschválí novou pomoc, prohrajeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: President.gov.ua/CC BY-NC-ND 4.0, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Pokud USA neposkytnou Ukrajině nový balík pomoci, země prohraje válku, řekl tamní prezident Volodymyr Zelenskyj. Podporu ve výši 60 miliard dolarů už několik měsíců blokují v americkém Kongresu republikáni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury AFP varoval, že bez podpory Kongresu bude pro bránící se zemi nejen těžké zvítězit, ale dokonce přežít.

Schválení podpory ve výši 60 miliard dolarů – tedy 1,4 bilionu korun – už několik měsíců brání především americké vnitropolitické spory. „Pokud Kongres Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje,“ citovala AFP Zelenského, který se tak vyjádřil během dnešní videokonference se zástupci platformy United24, prostřednictvím které mohou lidé přispívat zemi vzdorující už déle než dva roky ruské agresi.

„Pokud Ukrajina válku prohraje, budou napadeny další státy,“ varoval také ukrajinský prezident. Hlava ukrajinského státu v posledních dnech opakovaně vyzývá ke schválení životně důležité americké pomoci.

USA jsou klíčovým spojencem Ukrajiny a na různé formy pomoci už vyčlenily přes 113 miliard dolarů, tedy více než 2,5 bilionu korun. Posílají také vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňují za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku ale Spojené státy vyčerpaly poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel vyčlenili, a americká vojenská pomoc je od té doby ochromená.

Návrh, který by vládě poskytl dodatečných 60 miliard dolarů na vojenskou i ekonomickou podporu Ukrajiny, už sice prošel Senátem, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů ho však zatím blokuje.

Reklama

Doporučované