Hlavní obsah

Zelenskyj poděkoval české vládě za urychlení české muniční iniciativy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na archivním snímku.

V poslední době přicházely zprávy, že ukrajinským vojákům dochází munice.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociální síti X poděkoval české vládě a jejímu předsedovi Petru Fialovi za urychlení české iniciativy, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která se už déle než dva roky brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

„Setkal jsem se dnes s předsedou (ukrajinské) vlády Denysem Šmyhalem, abychom jednali o podrobnostech o dodávkách zbraní a munice a také o naší relevantní práci s partnery. Premiér mě informoval o stavu jednání a plnění rozhodnutí,“ napsal ukrajinský prezident na sociální síti. „Jsem vděčný zejména české vládě a předsedovi vlády Petru Fialovi za urychlení iniciativy týkající se dělostřelecké munice,“ dodal.

S návrhem na nákup munice mimo členské státy Evropské unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu Unie na počátku února. První dodávky z této iniciativy by mohla Ukrajina získat v červnu, uvedl v polovině dubna po jednání v sídle Severoatlantické aliance Fiala. Zmínil rovněž, že díky české iniciativě se už podařilo sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Na téměř 200 000 jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko podle něj schopné velmi reálně zajistit.

Doporučované