Hlavní obsah

Zelenskyj ve Washingtonu vyjádřil naději, že s USA bude moci i nadále počítat

Foto: Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden při jedné z minulých schůzek

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel do Washingtonu, aby se pokusil zachránit ohrožený obranný balíček USA pro Kyjev v hodnotě miliard dolarů.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Spojených států vyjádřil naději, že s touto zemí snad může i nadále počítat. Jedná se o třetí Zelenského návštěvu v USA od začátku ruské invaze v únoru 2022.

„Nevzdáme se. Víme, co máme dělat, a vy se můžete spolehnout na Ukrajinu, a stejně tak doufáme, že se budeme moci spolehnout na vás,“ řekl Zelenskyj v projevu na Národní univerzitě obrany ve Washingtonu po úvodních slovech amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Podle agentury Reuters se bude při návštěvě USA pokoušet zachránit návrh amerického prezidenta Joea Bidena na novou pomoc Ukrajině, který minulý týden zablokovali republikáni. Výměnou za podporu balíčku požadují výrazné zpřísnění americké imigrační politiky, což demokraté odmítají.

V úterý se Zelenskyj setká s Bidenem a v 9:00 místního času (15:00 SEČ) také promluví v Senátu. Bidenova administrativa varovala Kongres, že neobnovení vojenské pomoci Ukrajině by mohlo zvrátit průběh války ve prospěch Ruska, což by pro Západ znamenalo bezpečnostní hrozbu.

Reklama

Doporučované