Hlavní obsah

Země EU zničily vakcíny na covid za čtyři miliardy eur. Česko data nezveřejnilo

Foto: Shutterstock.com

Česká republika údaje o likvidaci vakcín na covid-19 neposkytla. Ilustrační fotografie.

Reklama

Analýza serveru Politico ukazuje, kolik jednotlivé státy vyplýtvaly prostředků na vakcíny proti covidu-19, které během pandemie nakoupily, ale zdaleka nevyužily. Celková ztráta se vyšplhala v přepočtu zhruba na 100 miliard korun.

Článek

Nejméně 215 milionů dávek vakcín proti covidu-19, které země EU zakoupily na vrcholu pandemie, bylo vyhozeno a daňoví poplatníci za ně zaplatili odhadem čtyři miliardy eur, upozorňuje server Politico. Dodává, že téměř jistě jde o podhodnocený odhad.

První vakcíny proti koronaviru byly schváleny téměř po roce pandemie, v prosinci 2020. Od té doby země Evropské unie dohromady objednaly půl druhé miliardy dávek (přibližně to odpovídá třem dávkám na každého unijního obyvatele). Značná část z nich však nebyla díky poměrně rychlému ústupu pandemie využita.

Výpočty založené na dostupných údajích ukazují, že země EU zlikvidovaly v průměru 0,7 vakcíny na každého člena své populace. Na vrcholu žebříčku je Estonsko, které vyhodilo do popelnice více než jednu dávku na obyvatele, těsně následované Německem, které nominálně zlikvidovalo největší objem nezpracovaných očkovacích látek.

Politico upozorňuje, že vycházelo pouze z dat poskytnutých 19 členskými zeměmi. Vlády zbylých osmi členů včetně České republiky, Polska nebo Francie se prý zdráhaly poskytnout informace o rozsahu svého plýtvání.

Pokud by se tedy průměrná míra odpadu promítla na celou EU, včetně osmičky nespolupracujících zemí, odpovídala by více než 312 milionům dávek zničených vakcín. Některá data serveru pocházejí až z jara letošního roku. Ten proto upozorňuje, že reálná hodnota může být vyšší a údaje jsou podhodnoceny. Například Německo svá data zpřístupnilo v červnu, kdy mělo na skladě stále dalších 120 milionů vakcín.

Reklama

Doporučované