Hlavní obsah

Zemřel „nobelový“ fyzik Higgs, po kterém pojmenovali částici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Profesor Peter Higgs na snímku z roku 2013.

Reklama

Britský nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs předpověděl existenci částice, kterou později nazvali Higgsův boson.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve věku 94 let zemřel britský vědec a nositel Nobelovy ceny za fyziku Peter Higgs. V roce 1964 předpověděl existenci částice, která později dostala název Higgsův boson. Potvrdit existenci této částice se dalším vědcům podařilo až v roce 2012.

Peter Higgs se narodil 29. května 1929 v Newcastlu. Poté, co na londýnské Kings College získal doktorát, krátce působil na Edinburské univerzitě. V letech 1954-1956 přešel do Londýna, ale hned v roce 1960 se vrátil do Edinburghu a přednášel zde v ústavu matematické fyziky.

Po Higgsově bosonu pátrali vědci desítky let, dnes je jedním ze základních kamenů současné fyziky. Potvrzuje totiž platnost současné teorie vzniku vesmíru. Higgs, a nezávisle na něm i François Englert, předpověděli jeho existenci v roce 1964. Jejich předpoklady se potvrdili v červenci 2012 pomocí experimentů v obřím hadronovém urychlovači (LHC). Výsledky pokusů se s předpokládanými hodnotami shodovaly až z 95 procent.

„Žije velmi krátce. To je miliontina miliardtiny miliardtiny vteřiny. Je to čas, který si nedovedeme představit,“ vysvětlil český fyzik Jiří Chýla, jak složité je Higgsův boson najít, po udělení Nobelovy ceny za fyziku Higgsovi a Englertovi v roce 2013.V březnu 2013 oznámila Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN), že nové pokusy na subatomární částici stále více prokazují, že by mohlo jít o Higgsův boson. Otázkou však podle vědců zůstává, zda se jedná o základní boson, nebo některou z jeho variant.

O loňských vítězích Nobelovy ceny za fyziku jsme psali zde:

Reklama

Související témata:
Nobelova cena za fyziku

Doporučované