Hlavní obsah

Zemřel Peter Bogdanovich, režisér filmu Poslední představení

Foto: Profimedia.cz

Publikum Bogdanovich nadchl melancholickým snímkem Poslední představení.

Reklama

Peter Bogdanovich proslul počátkem 70. let jako jeden z představitelů takzvaného Nového Hollywoodu. Byl považován za režiséra s výrazným autorským rukopisem.

Článek

Ve věku 82 let zemřel americký režisér a herec Peter Bogdanovich, který proslul počátkem 70. let jako jeden z představitelů takzvaného Nového Hollywoodu. O úmrtí umělce informovaly mimo jiné agentura AP a časopis The Hollywood Reporter s odvoláním na jeho dceru. Zemřel dnes ráno ve svém domě v Los Angeles, uvedla Antonia Bogdanovichová.

Peter Bogdanovich se narodil v roce 1939 v americkém státě New York, jeho otcem byl srbský malíř. Ve 12 letech si začal vést kartotéku svých názorů na každý film, který viděl, připomněl The Hollywood Reporter. V 16 letech studoval herectví u legendární Stelly Adlerové. Začínal jako filmový novinář a kritik, nakonec se stal filmovým režisérem.

Od počátku byl považován za režiséra s výrazným autorským rukopisem, píše AP. Publikum i kritiku Bogdanovich nadchl melancholickým černobílým snímkem Poslední představení z roku 1971, jenž získal osm nominací na prestižní cenu Oscar, z nichž dvě i získal (za vedlejší herecké role). O dva roky později natočil Papírový měsíc, chválu sklidila také adaptace románu Henryho Jamese Daisy Millerová v roce 1974.

Později se o něj začal zajímat i bulvární tisk, a to kvůli aféře s modelkou a herečkou Dorothy Strattenovou, s níž natáčel film A všichni se smáli (1981). Strattenová byla vdaná a její manžel ji i sebe zabil. A v roce 1988 si Bogdanovich vzal Dorothyinu dvacetiletou sestru Louise, s níž chodil od jejích 14 let. Známá byla rovněž jeho aféra s herečkou Cybill Shepherdovou, když byl ještě ženatý s Polly Plattovou, připomíná AP.

Bogdanovich má za sebou i hereckou kariéru. Mimo jiné si zahrál malou roli ve filmu Quentina Tarantina Kill Bill.

„Je to šok. Jsem zničený. Byl to úžasný a skvělý umělec,“ reagoval dnes na zprávu o Bogdanovichově úmrtí režisér Francis Ford Coppola. „Nikdy nezapomenu na premiéru Posledního představení. Pamatuji si, jak na konci diváci kolem mě vyskočili a propukl potlesk, který trval klidně 15 minut (..) Ať si navždy užívá vzrušení našeho potlesku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované