Hlavní obsah

Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ležel od 26. prosince v nemocnici v Itálii.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý italský novinář Sassoli byl v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Zemřel v noci na dnešek, hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Článek

Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli zemřel v noci na dnešek, oznámila agentura AFP s odvoláním na Sassoliho mluvčího.

„David Sassoli zemřel 11. ledna v 01:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován,“ uvedl podle AFP mluvčí Roberto Cuillo na sociální síti.

Sassoli byl ve vlasti hospitalizován od 26. prosince. Mluvčí šéfa Evropského parlamentu Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic. Test na covid-19 měl negativní.

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou velkého Evropana a hrdého Itala,“ reagovala na Sassoliho úmrtí na Twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „David Sassoli byl soucitný novinář, vynikající předseda Evropského parlamentu a především drahý přítel,“ poznamenala.

Bývalý italský novinář Sassoli byl v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Zvolen byl do parlamentu třikrát v řadách středolevicové Demokratické strany. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období. Volba byla ještě před jeho úmrtím naplánována na tento měsíc.

Role šéfa Evropského parlamentu je považována za jeden z nejprestižnějších postů v rámci Evropské unie, píše BBC. Připomíná také Sassoliho zvolení, kdy ve své inaugurační řeči vyzval EU k návratu k ideálům „otců zakladatelů“, kteří vyměnili válku za mír a rovnost.

Reklama

Související témata:
David Sassoli

Doporučované