Hlavní obsah

Žena protestovala proti válce v živém vysílání ruské televize

Foto: Seznam Zprávy

Demonstrantka narušila živé vysílání ruské státní televize.

Reklama

aktualizováno •

Ženě zřejmě hrozí tvrdý trest vzhledem k nově přijatému zákonu, který až 15letým odnětím svobody postihuje lidi, kteří se postaví proti oficiální linii Moskvy. Podle lidskoprávní organizace Agora už byla žena zatčena.

Článek

Mladá žena dnes proti válce na Ukrajině protestovala v živém vysílání ruské státní televize. V televizním studiu se objevila během hlavních zpráv s transparentem „žádná válka“ (no war), jak ukazuje video zveřejněné na twitteru.

Válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem v únoru, označuje Kreml jako „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Stejný slovník používá i ruská státní televize, která dnešní incident prověřuje.

Žena, která vykřikovala protiválečná hesla, se při protestu postavila za moderátorku zpravodajské relace s transparentem, na němž byl vedle anglického nápisu a ruské a ukrajinské vlajky také rusky psaný text: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“ Poslední věta byla znovu anglicky: „Rusové proti válce.“ Po pár vteřinách televize záběr přepnula a pustila další reportáž.

Ruská média protestující označují za Marinu Ovsjannikovovou, která v televizi dosud pracovala. Před svým činem natočila video zveřejněné na twitteru, ve kterém se od televize distancuje. „Stydím se za to, že jsem si dovolila lhát z obrazovky,“ říká.

„Mlčeli jsme v roce 2014, kdy to všechno začínalo. Nevyšli jsme na demonstrace, když Kreml otrávil (opozičního politika Alexeje) Navalného. Jenom jsme mlčky sledovali tento nelidský režim,“ poznamenává.

Jasně také odsuzuje invazi do sousední země. „To, co se nyní děje na Ukrajině, je zločin a Rusko je agresorem. Odpovědnost za tuto agresi nese jediný člověk - Vladimir Putin,“ uvedla žena, která říká, že její rodiče jsou Ukrajinec a Ruska a nikdy nebyli nepřátelé. Hanby za bratrovražednou válku se podle ní nezbaví ani další generace Rusů.

Proti válce na Ukrajině se v Rusku o víkendu odvážily veřejně protestovat stovky lidí. Policie je pozatýkala.

Ruští poslanci začátkem března jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k protiruským sankcím.

Dopad zákona ukazuje i to, že když o dnešním incidentu v televizi informoval web nezávislého listu Novaja Gazeta, musel konstatovat, že obsah protestního sdělení nemůže zveřejnit. Na fotografii, kterou přetiskl, je text na transparentu zamlžen.

Reklama

Doporučované