Hlavní obsah

Zima, plíseň, hlodavci. V britském parlamentu nechce pracovat ani šéf opozice

Foto: Alexey Fedorenko, Shutterstock.com

Westminsterský palác v Londýně, sídlo britského parlamentu.

Reklama

Návrat z parlamentních prázdnin dal znovu vyniknout nevyhovujícímu stavu Westminsterského paláce a dalších budov. Rekonstrukce viktoriánského sídla se přitom dlouho odkládá.

Článek

Britští poslanci a jejich spolupracovníci se tento týden vrátili z vánočních prázdnin. Tedy alespoň někteří. Jak si všímá evropský server Politico, spousta z nich se ikonickému sídlu parlamentu v londýnském Westminsteru raději vyhýbá. Je tam totiž moc zima.

Dokonce i lídr opozice Keir Starmer, který má dlouhodobě podle průzkumů dobře nakročeno k tomu, aby se už letos stal britským premiérem, prý raději pracuje z moderního sídla labouristů ve čtvrti Southwark na druhém břehu Temže.

Přestože se nedá říct, že by se Westminsterský palác a okolní budovy vyprázdnily, spousta lidí podle Politica mluví o tom, že část poslanců a pracovníků tam zůstává jen kvůli pocitu moci a tvrdé konkurenci, která panuje mezi uchazeči o místa v poslaneckých kancelářích. Kdyby pracovali jinde, prý by takové podmínky nesnesli.

„Parlamentní budovy mají řadu problémů. Praskají pod náporem několika tisíc lidí, co tam pracují, na to starší části komplexu nebyly stavěné,“ poukazuje pro Politico Jenny Symmonsová, šéfka odborů GMB sdružujících pracovníky poslaneckých kanceláří.

Nízké teploty a nefungující topení totiž nejsou zdaleka jediným problémem, na který pracovníci viktoriánského paláce narážejí.

Odbory si v posledních letech stěžovaly i na časté výpadky elektřiny nebo plíseň na toaletách. Předloni v části komplexu uzavřeli sprchy, protože v potrubí se objevila bakterie legionella. Loni zase spadly z vysokého stropu v atriu skleněné střepy. V budovách je špatně zabezpečené elektrické zařízení. Chodbami i kancelářemi navíc pravidelně běhají houfy hlodavců.

„Pokud by to nebyla chráněná památka, rozhodně by nám – za současných zdravotních a bezpečnostních předpisů – nedovolili ani vkročit do budovy, která je takhle rozbitá a poškozená,“ prohlásil člen týmu jednoho z konzervativních poslanců. Stejně jako další pracovníci, se kterými server mluvil, si přál zůstat v anonymitě, protože neměl souhlas nadřízených k rozhovoru.

„Už nikdy bych tam nevkročil, (pokud bych mohl),“ prohlásil člen týmu jednoho z labouristů. Podle něj ale stížnosti pracovníků nejsou brány vážně.

Tiskový odbor Dolní sněmovny to ale odmítá. „Tvrdě pracujeme na tom, abychom udrželi parlament bezpečný pro veřejnost, která ho navštěvuje, i pro pracovníky a členy parlamentu, kteří tady pracují – a kde se najdou potíže, snažíme se je rychle vyřešit,“ uvedl ve vyjádření pro Politico.

Většina Westminsterského paláce byla postavena v 19. století a řádnou rekonstrukcí neprošla od konce druhé světové války. O generální opravě se mluví léta, ale nezačne dřív, než po dalších parlamentních volbách, které by měly být koncem letošního roku.

Správa budov sice už loni navrhla politikům možnosti, jak rekonstrukci provést, ale ti rozhodnutí odložili. Miliardová investice do poslaneckých kanceláři zkrátka není něco, co by poslanci v kampani chtěli obhajovat.

„Jsou i jiní lidé, kteří pracují ve starých budovách, ve školách nebo nemocnicích, kde mají zimu a další problémy. Nemyslím si, že veřejnost má pochopení pro politiky a jejich pracovníky, kteří si stěžují na to, že jim je v práci zima, nebo mají rozbitou instalaci, když na dalších pracovištích se dějí mnohem horší věci,“ podotýká pro Politico odborářka Symmonsová.

Zároveň je ale podle ní třeba, aby správa budov řešila i krátkodobé problémy, než prosadí rozsáhlou rekonstrukci.

Reklama

Související témata:

Doporučované