Hlavní obsah

„Zítra už může být pozdě.“ Kreml vybízí ajťáky k návratu do Ruska

Foto: Aleksandr Mamonov, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Po zahájení invaze na Ukrajinu opustily Rusko desítky tisíc IT odborníků. Oficiální ruská místa ale tvrdí, že mnozí emigranti se příliš dobře neuchytili.

Článek

Ruští politici a státu podřízená média v poslední době vysílají signály k občanům, kteří se po začátku války na Ukrajině uchýlili do zahraničí. Hlavně odborníky v informačních technologiích přesvědčují o tom, že se mohou beztrestně vrátit a že v Rusku mají mnohem lepší vyhlídky než v emigraci. Mnoho pracovníků už se podle nich rozhodlo pro návrat.

Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin tvrdí, že se do Ruska vrátila více než polovina občanů, kteří zemi opustili po únoru 2022.

„S mnohými z těch, kteří odešli, bylo zacházeno jako s druhou třídou. Když odcházeli, mysleli si, že mohou tiše a klidně sedět. Ukázalo se, že tomu tak není. Práci nedostanou. Děti jsou ve školách šikanovány. Podniky krachují,“ napsal šéf dolní parlamentní komory v pondělí na svém telegramovém účtu.

Argumentoval také nedávnými výroky českého prezidenta Petra Pavla, který podle něj navrhl poslat ruské občany žijící v zahraničí do „koncentračních táborů“. Narážel tím na Pavlovu zmínku o internaci občanů japonského původu ve Spojených státech během 2. světové války.

„Po takových slovech by se naši občané, kteří stále zůstávají v západních zemích, měli zamyslet nad tím, kam šli, co našli a co je čeká,“ uvedl Volodin, podle kterého je čas k návratu. „Dnes je příležitost vrátit se. Zítra to vzhledem k hysterii, která se rozmáhá v západní Evropě, už nemusí platit,“ dodal.

Tématu novodobé emigrace se minulý týden dotkl i prezident Vladimír Putin, který se vyjádřil až překvapivě tolerantně. „Nevidím na tom nic špatného, ​​nechte lidi žít a vidět. Ale jedna věc je žít v nejlepším městě na světě –⁠ v Moskvě, mezi příbuznými, ve svém vlastním jazykovém prostředí, a druhá věc –⁠ v izolaci od toho,“ řekl Putin na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradu.

V médiích se objevily články, které odsuzují trudný život ruských IT odborníků v zahraničí a informují o jejich pokorném návratu domů.

Deník Komsomolskaja pravda zveřejnil „zpověď“, kterou údajně napsal navrátivší se ajťák a poslal ji jednomu z ruských hrdinů nynější války na Ukrajině.

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

„Vrátil jsem se do Ruska, z čehož mám velkou radost, a nikam z vlasti se nechystám, budu vychovávat svého syna (nebo několik, dá-li Bůh) a všechno mu to předám. A teď už vlast nezklamu,“ citoval z listu válečný zpravodaj listu Alexandr Koc.

Komentátor státní agentury RIA Novosti si zase pochvaluje, že vláda nemusela sáhnout k zamýšleným pobídkám a ajťáci po vystřízlivění z pohádek o snadné a závratné kariéře v Googlu a práci „se smoothie v ruce z bungalovu na Bali“ si teď balí kufry a na svých iPhonech vyhledávají letecké spoje do Ruska.

„Zářivé kariéry v západních IT gigantech jsou vyhrazeny transgender černochům s LGBT sklony a boom IT na Západě se ukázal být jen další bublinou,“ uvedl autor, který zároveň zdůrazňuje údajný rozvoj ruských IT společností a jejich zvýšenou poptávku po odbornících.

Reklama

Doporučované