Hlavní obsah

„Zlu se nedá věřit, zeptejte se Prigožina,“ burcoval Zelenskyj v OSN

Foto: Review News, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident promluvil před Valným shromážděním OSN v New Yorku (ilustrační snímek).

Reklama

Zelenskyj v projevu před státníky OSN mimo jiné upozornil na ruské zneužívání potravin jako zbraně a označil unášení ukrajinských dětí Ruskem za genocidu.

Článek

Na dnešním Valném shromáždění Organizace spojených národů (OSN) promluvil kromě jiných i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj Rusko používá potraviny a jejich nedostatek na světových trzích jako zbraň a ohrožuje tak nejen Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství.

Svět se podle něj musí sjednotit a porazit Rusko, aby se mohl soustředit na palčivější globální problémy. V podobném duchu mluvil před ním na shromáždění také americký prezident Joe Biden.

Ten sklidil potlesk za tvrzení, že Spojené státy a jejich spojenci budou nadále stát za ukrajinským bojem za svobodu, píše agentura Reuters. „Za tuto válku nese odpovědnost pouze Rusko,“ uvedl Biden. „Samotné Rusko může tuto válku okamžitě ukončit.“

Zelenskyj ve svém projevu upozornil na alarmující počet unesených ukrajinských dětí, z nichž se prozatím vrátilo domů jen velmi málo, a označil ruské počínání v tomto ohledu za genocidu, píše BBC. Připomněl, že na ruského prezidenta Vladimira Putina kvůli tomu vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC).

„Známe jména desítek tisíc dětí a máme důkazy o dalších unesených Ruskem na okupovaných územích Ukrajiny a později deportovaných. Snažíme se dostat děti zpátky domů, ale čas běží. Co s nimi bude?“ řekl Zelenskyj.

Zelenskyj dále hovořil o své nové mírové formuli, která by podle něj mohla ukončit válku na Ukrajině. Údajně chystá i globální mírový summit.

„Zlu se nedá věřit, zeptejte se Prigožina,“ řekl také ukrajinský prezident s odkazem na bývalého šéfa Vagnerovy armády, který zahájil vzpouru proti Putinovi a o dva měsíce později zemřel při letecké havárii.

„(Využívání potravin nebo energetiky) jako zbraní musí být zamezeno, válečné zločiny musí být potrestány, deportovaní lidé se musí vrátit domů a okupanti se musí vrátit do svých zemí,“ řekl na závěr proslovu Zelenskyj oděný v armádní zeleni.

Zelenskyj ukončil svůj projev s nadějí, že ruská válka bude poslední na světě, a odešel z pódia se slovy „Sláva Ukrajině“.

Reklama

Doporučované