Hlavní obsah

Zmrazit majetek, zn. rychle. Británie si posvítí na ruské oligarchy

Foto: Profimedia.cz

„Borisi, vyhlas sankce!“ Momentka z protestu v Londýně.

Reklama

Jak narychlo zabavit majetek ruským oligarchům – s tím si lámou hlavu britské úřady. Chtějí mít možnost jim „preventivně“ zmrazit aktiva ještě před tím, než by na ně formálně uvalily sankce.

Článek

Britská vláda v čele s konzervativcem Borisem Johnsonem rozhodla ještě před víkendem o zpřísnění sankcí vůči Rusku za invazi na Ukrajině. A to kvůli kupící se kritice, že ve srovnání s evropským blokem i Spojenými státy jedná Velká Británie příliš pomalu.

Britští poslanci teď chtějí jít naproti dosud nejtvrdšímu opatření vůbec, píše britský list The Guardian. Úřady by v případě jeho přijetí mohly zmrazit aktiva i oligarchům s vazbami na ruského lídra Vladimira Putina, na které sankce ještě formálně neuvalily.

S návrhem dodatku k zákonu, který upravuje trestné činy hospodářské, přišla skupina poslanců z různých politických stran.

Situaci sledujeme i on-line:

Návrh má hned několik bodů: Zákonodárci například nadnesli, že by Spojené království mohlo uvalit sankce na kohokoliv, kdo se už ocitl na sankční listině Evropské unie a Spojených států. Dále chtějí snížit úroveň lidskoprávní ochrany, která dosud ruské oligarchy s majetkem v Británii chránila.

Důležitý je ale právě bod, který by umožnil „preventivně“ zabavit majetek těm, které úřady teprve přezkoumávají. A u nichž nedokončily právní proces, jenž vede k formálnímu uvalení sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Oligarcha Roman Abramovič na zápase FC Chelsea v roce 2017.

V praxi by takové osoby nemohly prodávat svá aktiva ani je přesunout ze Spojeného království. Úřady by navíc mohly zmrazit i jejich nemovitosti, podniky, jachty a letadla. To by do budoucna zamezilo třeba tomu, aby se oligarchové narychlo zbavovali majetku. Jako to v minulých dnech udělal třeba – údajně blízký přítel Vladimira Putina – Roman Abramovič, který dal k prodeji fotbalový klub Chelsea.

Podpora napříč stranami

O návrhu dodatku budou britští poslanci jednat v Dolní sněmovně už v pondělí a mezistranická skupina se má ještě předtím sejít, aby projednala vyjednávací strategii. Podle zdroje z Labouristické strany by mohl návrh i při jednání získat podporu napříč Dolní sněmovnou.

Už nyní je totiž podle Guardianu jisté, že má návrh ve Westminsteru podporu. Pro se vyjádřili vysoce postavení labouristé, například Chris Bryant nebo Kevan Jones, bývalý člen vlády, konzervativec Andrew Mitchell i liberální demokraté, třeba Layla Moranová.

Takové kroky přicházejí i v reakci na dění ve Francii a Itálii. Podle britské veřejnoprávní BBC tamní úřady zabavily mimo jiné luxusní jachty ruských miliardářů, například Igora Sečina, ředitele největší ruské ropné společnosti Rosněfť, již z poloviny vlastní Kreml, a podnikatele Ališera Usmanova.

Reklama

Doporučované