Hlavní obsah

Znáte Messiho? Teroristé z Hamásu seniorku neodvlekli, natočili s ní klip

Foto: Fabideciria, Shutterstock.com

Argentinský fotbalista Lionel Messi má zjevně fanoušky i mezi teroristy z Pásma Gazy.

Reklama

Devadesátnice z kibucu Nir Oz pochází z Argentiny. Teroristé z palestinského hnutí Hamás ji ušetřili díky zmínce o fotbalistovi Lionelu Messim. Další členy její rodiny ale odvlekli do Gazy a někteří se dodnes nevrátili.

Článek

Devadesátiletá Esther Koniová (španělskojazyčná média její příjmení píšou jako Cuñová) z kibucu Nir Oz navzdory svému věku dokázala „porazit“ teroristy z palestinského hnutí Hamás. Stejně jako do domácností mnoha dalších Izraelců k ní vtrhli loni 7. října. Asi 1200 lidí ozbrojenci povraždili, Izrael v odvetě zahájil krvavé tažení do Pásma Gazy.

Koniová byla tehdy sama doma, píše izraelský server Ynet. Maskovaní teroristé vnikli dovnitř a ptali se jí, kde je zbytek její rodiny. „Nemám žádnou rodinu. Jsem sama, můžete se porozhlédnout,“ vybídla je.

Teroristé jí prý potom arabsky řekli, aby šla s nimi, že se chystají celý kibuc vypálit. Koniová tvrdila, že jim nerozumí, protože arabsky neumí a hebrejsky jen špatně.

„Mluvím argentinsky, španělsky,“ odpověděla. Seniorka totiž pochází z Argentiny, právě proto také své zážitky popsala pro dokumentární film, který chystá argentinská produkční společnost Fuente Latina.

„A tak mi říká, co je to Argentina?“ pokračovala Koniová podle Ynet v líčení neuvěřitelného příběhu. „Tak povídám, znáte fotbal? On mi říká, že má rád fotbal, a tak povídám: Pocházím tam odsud, co Messi. A on odpověděl: Messi! Mám rád Messiho.“

Terorista pak položil svou ruku přes ramena paní Koniové, dal jí do rukou svou zbraň a natočil s ní krátký klip, který později obletěl sociální sítě. Pak muž i jeho kumpáni odešli. Zjevně ji tak zachránila zmínka o jednom z nejlepších fotbalistů všech dob.

„Doufám, že Messi ví, že jsem ho zmínila a že díky němu jsem se zachránila,“ cituje server The Times of Israel (ToI) slova seniorky z chystaného dokumentu.

Teroristé ale 7. října unesli osm jejích příbuzných. Její vnuci David a Ariel Koniovi pořád zůstávají v Pásmu Gazy, stejně jako zhruba 130 dalších rukojmích. Ostatní členové rodiny se dostali na svobodu při výměnách zajatců mezi Izraelem a Hamásem.

Dokument společnosti Fuente Latina se zaměřuje na španělsky hovořící oběti teroristického útoku, tvůrci jich vyzpovídali desítky. „Je to důležitý film, protože zachovává svědectví pro budoucí generace, zajišťuje, aby pravda nebyla zkreslena nebo zapomenuta, jako se to minulým událostem stává,“ řekla ToI zakladatelka firmy Leah Soibelová.

Reklama

Doporučované