Hlavní obsah

Zpěv ukrajinské písně v akvaparku na Krymu dostal tři dívky před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dmytro Larin, Shutterstock.com

 Věrka Serďučka při svém vystoupení na Eurovizi v roce 2007.

Reklama

Dívky zpívaly písničku od ukrajinského zpěváka/baviče Andrije Danylka alias Věrky Serďučky „Ukrajina ještě nezemřela“. U zpěvu také tančily. Od soudu si odnesly pokutu.

Článek

Tři zaměstnankyně akvaparku ve městě Alušta na poloostrově Krym dostaly pokutu v součtu 45 tisíc rublů (v přepočtu přes deset tisíc korun) za to, že zpívaly píseň ukrajinského komika a zpěváka Andrije Danylka, který vystupuje pod pseudonymem Věrka Serďučka, „Ukrajina ještě nezemřela“, informovala RIA Novosti s odkazem na městský soud.

V tiskové zprávě soudu stálo, že dívky zpívaly „provokativní píseň v ukrajinském jazyce, a dokonce u toho tančily“. Nedbaly prý na námitky návštěvníků parku, kterým se jejich vystoupení nezdálo vůbec vhodné. Podle policie se dívky snažily s návštěvníky akvaparku vyvolat konflikt.

U soudu se všechny tři za své činy omluvily. Podle jejich slov nechtěly urazit ruskou armádu ani ruské občany a žádaly, aby tresty byly co nejnižší.

Soud jejich jednání posuzoval na základě zákona o správních deliktech vůči Ruské federaci. Ve svém rozsudku prý zohlednil nízký věk dívek, jejich bezúhonnost a vyjádření lítosti. Každá z dívek tak od soudu odešla s pokutou 15 tisíc rublů.

Andrij Danylko alias Věrka Serďučka se stal známým poté, co pro Ukrajinu vybojoval druhé místo na mezinárodní pěvecké soutěži Eurovize v roce 2007. Tehdejší ukrajinský režim jeho vystoupení na soutěži kritizoval a obviňoval ho z hanobení Ukrajiny. Na Eurovizi vystoupil i letos (více zde), tentokrát už jen jako host, a ne jako soutěžící.

Reklama

Doporučované