Hlavní obsah

Zrušte ministerstvo zahraničí, vyzývají bývalí britští diplomaté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: 360b, Shutterstock.com

Britským ministrem zahraničí je bývalý premiér David Cameron.

Reklama

Skupina bývalých vysoce postavených diplomatů vydala brožuru, která navrhuje radikální reformu zahraniční politiky. Autoři jsou kritičtí vůči ministerstvu zahraničí: Navrhují dokonce jeho zrušení.

Článek

Britské ministerstvo zahraničí by mělo být zrušeno a nahrazeno novým resortem pro mezinárodní záležitosti, který by Británii pomohl přizpůsobit se pozici mocnosti střední velikosti. K tomuto závěru dospěla skupina bývalých vysoce postavených diplomatů v brožuře, která navrhuje radikální reformu zahraniční politiky. Ministerstvo je podle nich elitářské a zakořeněné v minulosti a potýká se s problémy při plnění jasného mandátu, uvedl dnes server BBC News.

V reakci na zprávu úřad uvedl, že má jasně definované priority. Těmi jsou podle něj zejména podpora Ukrajiny, budování bezpečnějšího Blízkého východu, podpora mezinárodního rozvoje a zvyšování bezpečnosti, prosperity a zaměstnanosti ve Spojeném království.

Brožura navrhuje, aby místo ministerstva vznikl nový úřad s širšími pravomocemi, což by podle nich pomohlo lépe plnit dlouhodobé mezinárodní cíle Británie. Parlament by měl podle zprávy novému resortu přidělit „základní cíle a mandáty“, které „vydrží i po skončení funkčního období jednotlivých ministrů“, aby se zabránilo opakovaným krátkodobým změnám politiky.

Autoři zprávy jsou vůči ministerstvu zahraničí kritičtí. Tvrdí, že „má problémy s jasným mandátem, stanovením priorit a přidělováním zdrojů“. Podle nich „až příliš často funguje jako obrovská soukromá kancelář ministra zahraničí, která reaguje na jeho okamžité zájmy a neustále se mění“.

Mezi autory zprávy jsou mimo jiné bývalý šéf britské státní správy Mark Sedwill, který patřil k důležitým postavám celého procesu odchodu Británie z Evropské unie, nebo někdejší britský velvyslanec Tom Fletcher, který také působil jako poradce pro zahraniční záležitosti expremiérů Tonyho Blaira, Gordona Browna a Davida Camerona. Cameron je nyní ministrem zahraničí ve vládě premiéra Rishiho Sunaka. Brožura odráží závěry dvoudenní konference, které se v Oxfordu zúčastnili bývalí ministři, poradci pro národní bezpečnost a vysoce postavení státní úředníci.

Reklama

Doporučované