Hlavní obsah

Zájem investorů o prodej akcií Metra firmě miliardáře Křetínského je zatím slabý

S návrhem pro německé Metro zatím Daniel Křetínský neuspěl.

Reklama

Vlastníci německé obchodní společnosti Metro zatím neprojevili příliš velký zájem o prodej svých akcií investiční skupině EP Global Commerce (EPGC) českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče.

Článek

Podle informací pro akciovou burzu bylo do 30. července nabídnuto k prodeji 0,46 procenta akcií investorů, kteří předtím neoznámili zájem svůj podíl prodat, uvedla dnes agentura Reuters. Nabídka je platná do 7. srpna.

Sama společnost Metro doporučila akcionářům, aby nabídku nepřijali. Proti nabídce se postavili i dva velcí akcionáři, Meridian Foundation a Beisheim Group. Ti se navíc dohodli, že sloučí své podíly a hlasovací práva, aby mohli lépe prosazovat své zájmy jako akcionáři Metra. Z větších akcionářů přijala nabídku německá investiční skupina Haniel, která EPGC prodala svých 15,2 procenta akcií.

Reuters s odkazem na své zdroje v úterý napsal, že Křetínský se chce prostřednictvím rozhovorů pokusit nalézt kompromis ohledně své nabídky na převzetí Metra. Rozhovory plánuje se všemi zúčastněnými stranami, včetně velkých akcionářů. „Příští dny by mohly být vzrušující,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Včetně akcií, které už EPGC vlastnila a na které měla kupní opci, vlastní EPGC v Metru podíl 33,18 procenta.

EPGC předložila veřejnou nabídku na převzetí Metra v polovině června. Nabídla za firmu asi 5,8 miliardy eur (zhruba 149 miliard Kč). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

Skupina Metro má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Reklama

Doporučované