Hlavní obsah

Metro: Nabídka od Křetínského a Tkáče je příliš nízká

Foto: Profimedia.cz

Český miliardář Daniel Křetínský se slovenským investorem Patrikem Tkáčem chtějí koupit akcie od maloobchodní skupiny Metro.

Reklama

Německá maloobchodní skupina Metro doporučila akcionářům, aby nepřijímali nabídku na odkup akcií od investiční skupiny EP Global Commerce (EPGC), kterou vlastní český miliardář Daniel Křetínský se slovenským investorem Patrikem Tkáčem. Nabídku označila za podhodnocenou. Společnost to oznámila v dnešním prohlášení s tím, že ale nevyloučila možnost dalších jednání.

Článek

„Považujeme cenu nabídnutou EPGC za nedostatečnou, protože výrazně podhodnocuje Metro, a dokonce i po přezkoumání jejích dalších podmínek doporučujeme našim akcionářům, aby nabídku nepřijali,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Metra Olaf Koch. Dodal, že společnost vítá podporu EPGC při nynější restrukturalizaci a zůstává otevřená dalšímu konstruktivnímu dialogu. Nemá také námitek proti změně struktury akcionářů, napsaly agentury DPA a Reuters.

EPCG na počátku měsíce oficiálně předložila nabídku na převzetí Metra, která ohodnotila celou firmu na 5,8 miliardy eur (148,2 miliardy Kč). Nabídka je ale platná jen za podmínky, že se skupině podaří získat alespoň 67,5 procenta kmenových akcií Metra.

Skupina Metro má ve 26 zemích 771 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. Firma vlastní také německé hypermarkety Real, které se ale snaží prodat, stejně jako aktivity v Číně. V České republice je skupina Metro zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Reklama

Související témata:

Doporučované