Hlavní obsah

S Gottem se rozlučte rychle. U rakve se budou moct truchlící zdržet jen vteřiny

Cesta na rozloučení s Karlem Gottem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozloučení veřejnosti a zádušní mše za Karla Gotta, Signal Festival, protest ekologických aktivistů a dva zápasy české fotbalové reprezentace. Prodloužený víkend bude v Praze náročný. Policie chystá opatření, dopravní podnik zase uzavírky ulic a posílení veřejné dopravy.

Článek

Do Prahy míří na poslední rozloučení se zesnulým zpěvákem až 100 000 lidí. Premiér Andrej Babiš dokonce zmínil číslo 300 000. Podle správce Žofína přitom pojme palác během dne maximálně 50 000 lidí. Podle rychlého propočtu je tak jasné, že v pátek nevyjde čas pro rozloučení se s Gottem každému.

Vzhledem k očekávanému počtu návštěvníků nebudou lidé na Slovanském ostrově muset procházet bezpečnostními rámy. Na bezpečnost má dohlížet asi 130 policistů, na místě budou dobrovolníci Českého červeného kříže a také pražští záchranáři.

Novinky.cz přinesly informaci, že organizátoři pátečního rozloučení s Gottem počítají s 5,5 kilometru dlouhou frontou, táhnoucí se přes most Legií a Zborovskou ulicí až na úroveň křižovatky u Anděla na Smíchově. Rakev bude vystavená od 8:00 do 22:00, tedy celkem 50 400 vteřin. Organizátoři najmou takzvané urychlovače, kteří budou zástupy truchlících popohánět směrem k východu přes Malý sál po schodech vedoucích podél Galerie Mánes. Lidé budou mít zároveň možnost zapsat se do kondolenční knihy.

Přístup ke smutečnímu místu bude umožněn výhradně od Janáčkova nábřeží. Pro řidiče bude od čtvrteční do páteční půlnoci uzavřeno Masarykovo nábřeží, tedy úsek od Jiráskova mostu k Národnímu divadlu. Po mostě Legií bude možné projíždět obousměrně, ale v zúžených pruzích, uvedla dnes pražská policie v tiskové zprávě na webu.

Cesta ke vstupu do Paláce Žofín, kde bude možné se s oblíbeným zpěvákem rozloučit v pátek mezi 8:00 a 22:00, bude vymezena ploty. Lidé se do ohrazeného prostoru dostanou jedině na jeho konci, tedy na Janáčkově nábřeží v úrovni tramvajové zastávky Újezd. Nejlépe se k místu dostanou metrem, když využijí linku B, vystoupí ve stanici Anděl a přestoupí na tramvaj číslo 9, 15 nebo 20, která je doveze do zastávky Újezd.

Odcházet ze Žofína, potažmo Slovanského ostrova, budou lidé druhou stranou, tedy směrem ke Galerii Mánes. Projdou přes ostrov a vycházet budou přes průchod v budově Mánesa kolem tamní restaurace. Dostanou se tak na Masarykovo nábřeží, odkud budou moci odjet metrem z nedaleké stanice Karlovo náměstí.

V pátek zároveň sehraje česká fotbalová reprezentace utkání s Anglií ve vršovickém Edenu. Podle anglického fotbalového svazu přijede do Prahy přibližně 6 000 anglických fanoušků, hosté přitom mají k dispozici jen 3 800 lístků. Česká fotbalová asociace avizovala, že anglické fanoušky do sektorů vymezených pro domácí nebude pouštět, i kdyby měli platnou vstupenku. Tito fanoušci zřejmě budou sledovat utkání v pražských pivnicích v centru. Zápas začíná ve 20:45.

Také v sobotu, kdy se v 11:00 uskuteční soukromé rozloučení s Karlem Gottem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, čekají na řidiče dopravní omezení. Uzavřeno bude Hradčanské náměstí. Částečně bude omezen vstup veřejnosti na třetí nádvoří Pražského hradu, kde bude možné zádušní mši sledovat na velkoplošných obrazovkách. „Každý návštěvník hradu a smutečního rozloučení musí u vstupu počítat se standardními bezpečnostními prohlídkami. Po ukončení smutečního rozloučení a plánované mše bude opět umožněn občanům vstup do celých prostor Pražského hradu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Mše, kterou bude sloužit Dominik Duka, je pouze pro zvané, veřejnost ale bude mít možnost obřad sledovat na velkoplošných obrazovkách přímo u katedrály na III. nádvoří nebo na Hradčanském náměstí před hlavní bránou k Hradu. Na III. nádvoří budou lidé vpuštěni pouze přes IV. nádvoří vlevo od Brány titánů, která je obvyklým hlavním vstupem do areálu Pražského hradu. III. nádvoří podle organizátorů zřejmě nepojme všechny zájemce.

Na sobotu mezi 10:00 a 19:00 navíc nahlásila setkání před Národním muzeem skupina příznivců hnutí Extinction Rebellion. Na demonstraci za vyhlášení klimatické a ekologické krize má podle organizátorů dorazit asi 1 000 lidí. Typickou taktikou tohoto mezinárodního hnutí je blokování dopravy, což by se mohlo naplnit v podobě zastavení pražské magistrály vedoucí po horní hraně Václavského náměstí.

Foto: PČR

Policejní mapka pro postup fronty na páteční rozloučení s Karlem Gottem.

Dopravní omezení

Během čtyř večerů konání Signal Festivalu, tedy od 10. do 13. října vždy od 19:00 do půlnoci, bude v městských částech Praha 1 a Praha 8 snížena rychlost na 30 km/h v ulicích Hellichova, Nosticova, Velkopřevorské náměstí, Mánesův most, Křižíkova, Kaprova,Karlova, Platnéřská, Vězeňská, Kozí, Dvořákovo nábřeží a Lannova. Smetanovo nábřeží bude průjezdné pouze směrem ke Karlovu mostu, na mostu Legií nebudou jezdit tramvaje. Linka 22 pojede přes Staroměstskou a 9 přes Jiráskovo náměstí.

V pátek se Masarykovo nábřeží před Slovanským ostrovem pro osobní i veřejnou dopravu zcela uzavře. Na místě vznikne pěší zóna, tramvaj číslo 17 bude jezdit přes zastávku Národní třída. Dopravní podnik počítá s velkými problémy zejména na samotné Národní třídě, po které budou lidé přicházet od metra ke Slovanskému ostrovu a kudy zároveň projíždí auta a několik tramvajových linek. Velká zdržení se dají očekávat také ve Vršovicích, a to před začátkem a po skončení fotbalového utkání.

Dopravní podnik kvůli zápasu posílí autobusy i tramvaje v zastávce Slavia, metro B bude zároveň celý prodloužený víkend jezdit častěji. Posílení dopravy plánují i České dráhy.

„Jde o zhruba třicet spojů na hlavních dálkových relacích, a to jak v ranních a dopoledních hodinách ve směru do Prahy, tak v odpoledních a podvečerních časech v opačném směru. České dráhy do těchto vlaků zařadí posilové spoje, a zvýší tak jejich kapacitu o více než 2 tisíce míst k sezení,“ uvedl za České dráhy mluvčí Petr Pošta.

Reklama

Související témata:

Doporučované