Hlavní obsah

Zákaz fotbalu nebo rybaření. Maláčová chce přísnost na neplatiče alimentů

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Do práce a domů, tak chce ministryně práce řešit případy, kdy jeden z rodičů neplatí výživné na děti.

Článek

Podle ministryně práce Jany Maláčové je v Česku několik tisíc otců, kteří raději půjdou do vězení, než aby platili alimenty. Místo toho, aby je stát živil ve vězení, by ale podle ní měli dostat elektronické náramky pro domácí vězně.

„Řešením by mohly být náramky pro domácí vězení, aby neplatiči mohli maximálně chodit do práce a pak hned domů,“ uvedla ministryně v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Neplatičům alimentů by ministryně také zakazovala hokejové a fotbalové zápasy a zabavovala lovecké a rybářské lístky. „Byla bych prostě radikální. Pokud nebudeš platit, tak nazdar. Většina neplatičů tvrdí, že nemá peníze, ale fotbal nebo ryby si dovolit mohou,“ dodala ministryně.

Variantou podle ní jsou i prospěšné práce, například ve formě víkendových brigád, ze kterých by se platila část výživného. Ministryně ale přiznává, že na prosazení svých návrhů zatím nemá podporu.

Vymahatelnost alimentů nicméně bude politické téma – vládou totiž nedávno prošel návrh na zálohované výživné a čeká na projednání Sněmovnou. Na částku až 3 000 korun měsíčně by měl nárok ten rodič, který by alimenty nedostal čtyři měsíce. Peníze by pak měl po dlužníkovi vymáhat stát.

Reklama

Doporučované