Hlavní obsah

Zákaz zápasení? UFC ho chtěla obejít turnajem mezi indiány a na ostrově

Foto: Profimedia.cz

UFC plánuje pořádat turnaje každý týden, pomoci by měl soukromý ostrov.

Reklama

Prezident MMA organizace UFC Dana White vynalézavě vyřešil zákaz pořádání turnajů v době pandemie. Nejdříve chtěl turnaj na indiánském území, poté rovnou na vlastním ostrově. Stopku ale vystavila televize.

Článek

Dana White, prezident americké MMA organizace UFC, již poněkolikáté ukázal, že představivosti se meze nekladou. A když člověk sny a představy umí převést v realitu, je možné úplně vše. Právě White a jeho organizace to jen dokazují.

V době, kdy se světový sport nuceně položil do koronavirového spánku, UFC a s ní celé MMA měly v plánu vstát a ve velkém stylu se přitom hrdě bít do prsou. Nejslavnější organizace světa totiž měla plán, jak znovu obejít všechna nařízení a zákazy, a turnaje chtěla pořádat dál.

Foto: Profimedia.cz

UFC kvůli koronaviru musela zavřít i vlastní tělocvičnu.

Ten další se měl pořádat v samotném centru New Yorku, pandemie to ale nedovolila. V Americe totiž o regulích rozhodují tzv. atletické komise, z kterých každá řídí sportovní dění v jednotlivých státech.

Organizace UFC nedostala povolení od té v New Yorku a podle očekávání ani nikde jinde. Turnaj se tak zdál být ztracen a s ním i desítky dalších. White to ale nevzdal a hledal alternativní řešení, které nakonec i něco málo přes týden do začátku akce našel.

Zakázaný turnaj s českou stopou

Turnaj UFC 249 se měl pořádat na kalifornské půdě. V prosluněném státě UFC sice také dostala zákaz, jenže našla skulinku v jinak přesně nastavených pravidlech. Turnaj měla pořádat na původní indiánské půdě, kam ruka Kalifornské atletické komise nedosáhne.

Území náleží indiánskému kmeni Tach-Yokut a dle amerických zákonů mají území původních obyvatel určité výjimky. A světe div se, jedna z nich omezuje činnost Kalifornské atletické komise.

„Indiánský“ turnaj měl mít i českou stopu. Na původní kartě turnaje číslo 249 totiž figuroval i Makhmud „Mach“ Muradov. „Mach“ je sice Uzbek, již několik let ale žije v Praze, a nastupuje tak i pod českou vlajkou.

Muradov ale musel svou účast na turnaji již dopředu zrušit. V brzké době totiž čeká rodinu se svou přítelkyní a zpěvačkou Monikou Bagárovou a bál se, že by mu nebyl umožněn návrat do České republiky. „Mach“ totiž nemá české občanství ani trvalý pobyt v Česku, a musel by se tak nejspíše vrátit do své domoviny v Uzbekistánu.

„Zdravím vás všechny, bohužel vám musím oznámit, že můj zápas na UFC 249 se ruší z důvodu celosvětové situace. Musíme teď všichni myslet na své blízké, svoji rodinu a neriskovat. Věřím, že se zase brzy budeme těšit na nový zápas. Držte se! Společně vše zvládneme,“ poslal Muradov vzkaz fanouškům na sociálních sítích.

„Mach“ svého rozhodnutí ale nemusel litovat dlouho. I zdánlivě nedostižitelní totiž nakonec jednou najdou přemožitele. Stopku turnaji s pořadovým číslem 249 vystavila americká televizní stanice ESPN, která vlastní vysílací práva na turnaje UFC.

ESPN totiž UFC požádala, aby turnaj odložila na dobu, kdy bude koronovirová situace na území pořadatele pod kontrolou. Televizní stanice tak měla reagovat na prosbu kalifornského guvernéra Gavina Newsoma turnaj přeložit na neurčito.

Pomůže soukromý ostrov?

Zní to jako scénář sci-fi filmu, pro vedení a hlavně fanoušky UFC to je ale, zdá se, sladká realita. Prezident nejslavnější organizace na sociálních sítích totiž potvrdil zřízení soukromého „bojového“ ostrova. UFC tak hodlá vyřešit zdravotní nebezpečí pro americké a zahraniční zápasníky a zejména zákaz pořádání turnajů.

UFC by v současné době již měla zařizovat infrastrukturu a všechny ostatní náležitosti k tomu, aby pořádání turnajů na ostrově vůbec bylo možné, zároveň vedení dolaďuje poslední detaily smlouvy.

„Jsem zhruba den nebo dva od toho, abych zařídil soukromý ostrov. Máme ho a nyní se na něm snažíme vybudovat infrastrukturu, abychom tam mohli pořádat mezinárodní zápasy se zahraničními zápasníky. Do USA je bohužel všechny nezvládnu dostat, takže je budeme vozit na náš ostrov, kde budou bojovat. Všechno už máme připravené,“ prozradil Dana White.

UFC tak zdánlivě napodobuje kroky běloruské fotbalové ligy, která vydělává z přerušení naprosté většiny soutěží světa. Běloruská nejvyšší liga totiž vesele prodává televizní práva do všech zemí v Evropě i ve světě. Sportovní fanoušci totiž zoufale prahnou alespoň po nějaké formě sportovní zábavy. A UFC se rozhodla prostřednictvím ostrova ovládnout světový sportovní trh. I tento plán ale má trhlinku, a to znovu v podobě ESPN. Televizní stanice by totiž raději počkala, až se pandemie v USA dostane alespoň částečně pod kontrolu.

V současné situaci tak není vůbec jisté, jestli soukromý ostrov UFC nakonec k pořádání turnajů pomůže. Dana White se vyjádřil, že přece jen počká na svolení vlády. Zároveň ale doplnil, že UFC bude první sportovní organizací, která se vrátí na světovou scénu a bude ve velkém pořádat turnaje.

I americká MMA organizace totiž v konečném součtu není nic jiného než obyčejný byznys. Byznys, který vám umožní svážet zápasníky vlastními letadly z celého světa na váš soukromý ostrov. A aby se všechno zaplatilo, musíte umět prodávat. A kdy jindy prodávat než v době, kdy jsou všechny ostatní „krámy“ ještě zavřené?

Foto: Profimedia.cz

V březnu si před prázdnou arénou vybojoval v Brazílii premiérovou výhru Čech David Dvořák.

UFC nyní nezbývá nic jiného než doufat v dohodu s televizní stanicí ESPN a vládou. Náklady, které organizace na zřízení ostrova vynaložila, byly astronomické a nemůže si dovolit turnaje nakonec nepořádat. Turnaj na neobydleném ostrově by tak nakonec mohl být první od doby, kdy pandemie zrušila pořádání sportovních akcí.

Reklama

Doporučované