Hlavní obsah

Zákon o covid pasech už poslanci nejspíš neprojednají. Nestihli by to

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Příznivci Volného bloku se před Sněmovnou sešli zbytečně. Poslanci covid pasy neprojednají.

Reklama

Covid pasy v zákoně zakotveny nebudou. Poslanci odmítli legislativní nouzi a podle ministra zdravotnictví by se standardní legislativní proces nestihl. Do hry se mohou vložit soudy.

Článek

Poslanci zákon o takzvaných covid pasech do konce volebního období této Sněmovny kvůli délce legislativního procesu nejspíš neprojednají. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lidé, které na středeční ráno svolal na Malostranské náměstí poslanec Lubomír Volný (Volný blok), podle ministra přišli protestovat zbytečně.

Poslanci totiž už minule odmítli novelu projednat ve stavu legislativní nouze. Ministr dnes ani nepožádal o předřazení bodu, aby se první čtení uskutečnilo ještě tento týden.

„Ten bod je zařazen standardně v prvním čtení jako nějaký x-tý bod. Předpokládám, že se k němu už nedostaneme, jak znám lhůty legislativního procesu,“ uvedl.

Covid pasy měla v české legislativě ukotvit novela Zákona o ochraně veřejného zdraví. Proti změně byla i část opozice, která ji považovala za zbytečnou. Stáhnout si takzvaný zelený certifikát (jak Evropská unie covid pasy pojmenovala) je totiž možné už delší dobu i bez novely. Evropské státy mají tuto povinnost od 1. července.

Covid pasy i proto v Česku už fungují, ať už přes speciální webovou stránku Ústavu zdravotnických informací a statistiky, kde je možné si certifikáty stáhnout, tak přes aplikaci Tečka, kterou si už stáhly statisíce lidí.

I přesto bez schválení zákona mohou podle ministra Vojtěcha nastat problémy. „Problémem je, že sběr dat, když se někdo testuje nebo očkuje, je vázán na mimořádná opatření. Existuje riziko, že by je mohl soud nějak upravit nebo zrušit,“ vysvětluje Vojtěch. Naráží tím na řadu mimořádných opatření, která ministerstvu v uplynulých týdnech zrušil Nejvyšší správní soud, týkala se třeba školství či maloobchodu.

Soud se zatím sběru dat pro potřeby certifikátů nedotkl, riziko, že se tak může stát, však podle ministra stále existuje. A v takovém případě by se pak mohlo Čechům zkomplikovat cestování nebo třeba návštěvy restaurací, pro které je potřeba informace o testování, očkování či třeba proběhlém onemocnění získávat.

Reklama

Doporučované