Hlavní obsah

Zakřičel, vytáhl si šíp a padl. Amazonský kmen zabil svého ochránce

Foto: Profimedia.cz

Odlesňování amazonského deštného pralesa v oblasti Rondônie. Ilustrační foto.

Reklama

Byl jedním z předních brazilských expertů na domorodé kmeny, setkání s jedním z nich ho ale stálo život. Incident nejspíš souvisí s vypalováním pralesa a odlesňováním.

Článek

Domorodými kmeny v brazilské Amazonii, konkrétně v provincii Rondônie nedaleko hranic s Bolívií, se šestapadesátiletý Rieli Franciscato zabýval už od 80. let. Zdejší kmeny se snažil chránit před úbytkem přirozeného prostředí, který mají na svědomí těžaři a zemědělci.

Propagátora soužití s původními obyvateli ale nakonec stála jeho práce život. Aktivistu a vládního zaměstnance Franciscata zasáhl šíp, kdy se společně s policejní hlídkou přibližoval ke skupině dosud neznámého kmene blízko rezervace Uru-Eu-Wau-Wau u řeky Cautário.

Na Franciscatovu výpravu se ale snesla smršť šípů. Zatímco ostatní se stihli skrýt za auto, experta zasáhl šíp do hrudi poblíž srdce. „Zakřičel, šíp si vytáhl z hrudi, uběhl 50 metrů a pak padl, bez života,“ popsal incident jeden z policistů.

Právě ochrana neznámých kmenů byla hlavní náplní Franciscatovy práce pro vládní agenturu Funai.

Kmen, který na výpravu zaútočil, byl dosud považovaný za mírumilovný. „Naposledy se v oblasti objevili v červnu. Byla to větší skupina, velmi mírumilovná. Dokonce nechali v něčím domě dary,“ popsal agentuře AFP fotoreportér Gabriel Uchida.

„Tentokrát to bylo jen pět ozbrojených mužů - bojovníků,“ dodal Uchida s tím, že jim nejspíš šlo o pomstu.

Střílel mírumilovný kmen

Podle neziskové organizace Kaninde, kterou v 80. letech spoluzaložil zastřelený Franciscato, kmeny nedokážou rozlišit mezi přáteli a nepřáteli, mezi nimiž jsou nelegální těžaři a dřevorubci vstupující na chráněná území bez povolení. Loni došlo v oblasti k významnému odlesňování a vypalování.

Podle organizace Survival International je objevení se dosud nedotčené domorodé skupiny na okraji rezervace a zabití Franciscata důsledkem obrovského tlaku na prales i původní kmeny.

Za první čtyři měsíce letošního roku podle satelitních údajů Národního ústavu pro výzkum vesmíru zmizelo v Brazílii 1202 kilometrů čtverečních džungle. To znamená nárůst o 55 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Amazonii navíc i letos trápí velké množství požárů, které bylo v srpnu větší než loni. Kvůli požárům, které jsou z velké části způsobené farmáři rozšiřujícími zemědělskou půdu, se terčem kritiky opět stal brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten totiž preferuje ekonomické zájmy před ekologickými a data o odlesňování i o šíři požárů zlehčuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované