Hlavní obsah

Žalobce Zeman: Za kyberútok na nemocnici ve stavu nouze hrozí přísnější trest

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Seznam Zprávám řekl, že útok na nemocniční zařízení v době nouzového stavu se může posuzovat podle přísnějších měřítek.

Článek

Pachatelům hackerského útoku na brněnskou fakultní nemocnici hrozí přísný trest. Nejen kvůli tomu, že ohrozili chod zdravotnického zařízení, ale také kvůli tomu, kdy zaútočili – v době nouzového stavu, který aktuálně Českou republiku svírá kvůli koronavirové nákaze. Seznam Zprávám to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Policisté po pachatelích nyní pátrají, dopadnout hackery však patří ke složitým vyšetřovacím disciplínám. Podle ředitele fakultní nemocnice Jaroslava Štěrby se ale z prvních informací zdá, že se původce a typ viru podaří určit.

Vedoucí Nejvyššího státního zastupitelství nechce zatím předjímat přesnou právní kvalifikaci. Je však podle něho zřejmé, že při stanovování trestu se může přihlédnout k přitěžujícím okolnostem.

„Mezi takové přitěžující okolnosti patří i situace, kdy pachatel spáchal trestný čin za krizové situace, živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život, veřejný pořádek nebo majetek, anebo na území, na němž je prováděna nebo byla provedena evakuace,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Zeman, jehož úřad sídlí právě v Brně.

Brněnskou fakultní nemocnici napadli hackeři v pátek ráno. Lékaři musí odkládat část plánovaných operací, některé akutní pacienty odklání do jiných nemocnic.

Vypátrat útočníky brněnského incidentu nebude pro detektivy snadné. V internetovém prostředí se tito lidé umějí schovat do anonymity. Pokud napadená zařízení vydírají o peníze, případné platby často probíhají v různých kryptoměnách, po kterých se policii hůře pátrá.

Seznam Zprávy oslovily v případu vyšetřovatele, který má s potíráním kyberzločinů značné zkušenosti. Detektiv, který si nepřeje být jmenován, přirovnal uvažování hackerů k některým sprejerům.

„Mají podobný mozek. Řídí se úvahou ‚My vám ukážeme, co dovedeme‘. Hackeři často inklinují k anarchistům. Motivuje je, že mohou stát zasáhnout, uškodit mu,“ uvedl kriminalista.

Reklama

Doporučované