Hlavní obsah

Žalobci přišli s revoluční konstrukcí. Kdo bere plat, má být obviněn, říká Janouškův advokát

Rozhovor s advokátem Romana Janouška.

 

Reklama

Roman Janoušek pobíral plat ve zdravotní laboratoři Chambon. Podle policie tím kryl praní špinavých peněz.

Článek

Advokáti lobbisty Romana Janouška napadli zdůvodnění, proč byl jejich klient zkraje března obviněn z praní špinavých peněz.

Obvinění, které je součástí už několik let vyšetřovaného případu zdravotní laboratoře Chambon, podle nich stojí na „revoluční konstrukci" olomouckých žalobců.

„Přišli s novou konstrukcí, jež spočívá v tom, že pokud je někdo zaměstnán a za své zaměstnání pobírá plat, je to kvalifikováno jako legalizace výnosů z trestné činnosti. Pro mě to je nová revoluční konstrukce,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam advokát Trojan.

Seznamu také řekl, že nové vyšetřování Romana Janouška může zkomplikovat jeho zdravotní stav, kvůli němuž má už zhruba rok přerušený výkon trestu za několik let starou dopravní nehodu.

Video: Zdravotní stav Romana Janouška se zhoršuje

Video: Radek Nohl

Nové obvinění proti Janouškovi v případu Chambon přišlo po zhruba třech a půl letech poté, co si policisté přišli do firmy pro důkazy. Jednalo se o jednu z razií, které přišly po zásahu policie na Úřadu vlády v roce 2013 v éře premiéra Petra Nečase.

Společnost Chambon bývá označována za Janouškovo zlaté vejce. Roky měla firma vlastníka skrytého za anonymními akciemi a řadu let se nevědělo, kdo je skutečně jejím majitelem. Policie se k němu dostala až poté, co byla firma prodána. Tehdy Janoušek inkasoval za akcie více než 300 milionů korun.

Firma vznikla na konci roku 2007 a brzy do ní začaly téct stamiliony. Laboratoř například mezi roky 2009 až 2012 inkasovala od šesti zdravotních pojišťoven přes půl miliardy korun.

Zaměstnanci si v té době rozdělovali pohádkové platy. Například z výročních zpráv společnosti Chambon vyplývá, že třeba v roce 2010 si sedm zaměstnanců firmy mělo měsíčně rozdělit v průměru 1,4 milionu korun.

O rok dříve byl plat ve společnosti ještě vyšší. Tehdy si tři zaměstnanci přišli v průměru každý měsíc na více než 1,7 milionu.

Reklama

Doporučované