Hlavní obsah

Tip na výlet: Blatná, to je zámek, pivovar a spousta rybníků

Zámek Blatná.

Reklama

Vodní zámek spojovaný s legendárním řádem templářů je místem, kde se natáčela pohádka Šíleně smutná princezna. Letní tip Tomáše Perglera, redaktora domácí redakce.

Článek

Městečko na pomezí jižních a západních Čech s vodním zámkem toho výletníkům nabízí mnoho. Ať už je to samotný zámek, který nyní znovu drží rodina Hildprandtů, rozsáhlý zámecký park, centrum města, kde se nachází památková zóna, řemeslný pivovar a lihovar ležící proti zámku, nebo některá z kulturních akcí, které se tu přes léto pořádají - chybu neuděláte.

Dnešní zámecký soubor Blatná patří nesporně mezi stavebně i historicky nejhodnotnější nejvýznamnější památky svého druhu u nás.

Svou dlouhou historií, svébytnou architekturou ve vzácně dochovaném prostředí parků a vodních ploch i současným stavem se řadí ke klenotům mezi hradními komplexy. Vedle Švihova a Červené Lhoty je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel v České republice.

Stavebně historický vývoj učinil z tohoto objektu pozoruhodnou ukázku uměleckých slohů minulých staletí, a protože se během svého vývoje nacházel převážně v držení významných šlechtických rodů, byla Blatná místem, kde se rodily a přetvářely dějiny střední Evropy.

A pochopitelně - vznikala tu jedna z nejoblíbenějších českých pohádek. Když princ Václav (Neckář) zpívá princezně Heleně (Vondráčkové), že „zná jednu krásnou zahradu“, plují společně po rybníku v areálu zámeckého parku.

Příjemná, romantická zastávka na silnici E49 z Plzně do Českých Budějovic, snadno přístupná i z tahu Praha-Strakonice.

Reklama

Doporučované