Hlavní obsah

Tip na výlet: Zámek svobodné Einodis

Foto: Profimedia.cz

Zámek Vrchotovy Janovice.

Reklama

Zámek ve Vrchotových Janovicích je spolu s původním parkem zvláštním prostorem s nenápadným, ale silným a osobitým kouzlem. Letní tip Adama Junka, šéfredaktora domácího zpravodajství.

Článek

Už jednou jsem se vám přiznal, to když jsme byli v Cholticích, že mám rád pozoruhodné příběhy vážící se k šlechtickým sídlům, a ideální je, když je k nim dostatečně rozlehlý zámecký park, v kterém se dá courat klidně hodiny.

Tohle naplňují i Vrchotovy Janovice ve středních Čechách. A mimochodem mají maličkou návaznost i na ty Choltice, ale k tomu se dostaneme. Samozřejmě má zámek dlouhou historii a byl v majetku tu významných, tu méně významných rodů. Zajímaví jsou ale poslední majitelé, nebo spíš majitelka. V 19. století totiž janovické panství koupili Nádherní z Borutína. Byla to typická velkopodnikatelská rodina, která si kromě zámečků a okolních polností pořídila i titul barona.

Nebo chcete-li svobodného pána. A toto sousloví rozhodně naplnila poslední členka rodu Sidonie Nádherná. Milovnice umění, literatury a inspirativní společnosti se nenechala nikdy svázat tehdy platnými pravidly. Cestovala, milovala muže a svůj janovický zámek a park, který pro ni byl vždy na prvním místě. Bláznivě se zamilovala do malíře Maxe Švabinského, celoživotní láskou jí pak byl rakouský novinář Karl Kraus. Ten ale nebyl dost nóbl, aby si ho vzala, nicméně zvládl zmařit její první pokus o manželství s italským šlechticem. Když jí pak přišlo, že by vážně měla naplnit své závazky vůči rodině, tak si vzala Maxe von Thuna (z rodu majitelů mimo jiné Choltic). Jenže ten byl psychicky narušený, tak jej po půl roce zase opustila (rozvedla se až po 13 letech) a dál si žila svůj život.

Zámek Vrchotovy Janovice

Původní kamenná tvrz pánů z Janovic je umístěná v nádherném krajinotvorném parku. Zámek Vrchotovy Janovice je znám zejména díky své poslední majitelce Sidonii Nádherné z Borutína, která mu vtiskla harmonii a schopnost zapůsobit.

Nejbližší parkoviště: Parkoviště zámek Vrchotovy Janovice

Nejbližší autobus: Vrchotovy Janovice, U sokolovny

Milované Janovice jí pak zabavili nejdřív nacisté a po roce 1948 také komunisté. Sama nelegálně prchla do Londýna, kde ale záhy zemřela.

Zámeček má v držení Národní muzeum, takže prohlídka je věnovaná především jeho sbírkám a ne fascinujícímu osudu Sidonie. Ale narazíte tu na psací stůl Jana Nerudy nebo Karla Havlíčka Borovského.

Její příběh si ale můžete pustit třeba večer před výletem do Janovic jako muzikál s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou (ještě tam hrají tři chlapi, ale ti jsou jen dekorace). Jmenuje se Touha jménem Einodis (zkuste zapsat jméno baronky obráceně). Procházka parkem, která vás zavede i k jejímu hrobu na rodinném hřbitůvku, kde mají své místo i Sidoniini psi, pak bude mít docela jiný rozměr.

Reklama

Doporučované