Hlavní obsah

Záplavy v Jordánsku. Záchranáři evakuovali 3700 turistů. Mohli mezi nimi být i Češi

Obří povodeň, která se valí jižním Jordánskem. Zemřelo už 11 lidí.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Bleskové záplavy v Jordánsku si v pátek vyžádaly 11 lidských životů. Původní bilanci čtyř obětí dnes upřesnil v jordánské televizi mluvčí civilní obrany Ijád Amrú. Mezi oběťmi je podle něj jeden záchranář. Záplavy postihly také turisty, podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří zřejmě i návštěvníky z Česka.

Článek

Na jihu země v přístavním městě Akaba byl kvůli špatnému počasí vyhlášen výjimečný stav. V regionu jižně od metropole Ammánu musela být podle vládní mluvčí uzavřena v obou směrech pouštní dálnice vedoucí na jih.

Kvůli záplavám způsobeným prudkým deštěm muselo být do bezpečných lokalit evakuováno asi 3700 turistů, kteří přijeli navštívit skalní město Petra. „Dá se předpokládat, že záplavy postihly i české turisty,“ řekl Papež.

V nynějším období Češi podle Papeže do ciziny vyrážejí na poznávací zájezdy a Jordánsko je jednou ze zemí, kam jich míří hodně. „Díky tomu, že se v této době zlevnily letenky, je tam i spousta individuálních cestujících,“ podotkl. Českému Ministerstvu zahraničí se ale zatím nikdo z českých turistů neozval, že by měl problémy, uvedla mluvčí úřadu Michaela Lagronová.

Ministerstvo školství dnes nařídilo uzavření všech škol v království. Kromě záchranářů byly k záchraně obyvatel uvězněných přívaly vod a ke hledání pohřešovaných osob vyslány i armádní vrtulníky a obrněné vozy, oznámila jordánská televize. Na záběrech, které zveřejnila, je vidět, že v některých lokalitách regionu Petra a pouštní oblasti Vádí Músá vystoupila voda do výšky tří až čtyř metrů.

Před dvěma týdny při záplavách v blízkosti Mrtvého moře v Jordánsku přišlo o život 21 lidí, včetně žáků na školním výletě. Po neštěstí rezignovali ministr školství a ministryně turismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované