Hlavní obsah

Zapomenutý objev křížence jménem narluha a samoobslužné pokladny s delfíny

Den očima Terezy Brhelové.Video: Tereza Brhelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události dne 21. června připravila redaktorka Tereza Brhelová.

Článek

Dnes byl Mezinárodní den jógy. Jogínky a jogínci po celém světě hromadně cvičili pozdrav slunci. V Indii protahovací sestavu předcvičoval indický premiér Narendra Modi. Cviky po něm opakovalo na 30 tisíc lidí. Protahování bylo živě streamováno na internet. Zavedení Mezinárodního dne jógy navrhl v roce 2015 právě Modi.

Modi dnešní den vybral, protože je slunovrat. A slunovrat podle slovenských kolegů slaví i čeští policisté. Strážci zákona z východu sdíleli na svůj Facebook fotku, která má odkazovat na typickou českou módu ponožek v sandálech. Pokračuje tak virtuální válka mezi českým a slovenským týmem policie.

Oceán vám děkuje! Tak se jmenuje kampaň organizace Friends of Glass, která už týden běží v některých obchodech Evropy. Speciální samoobslužné pokladny se jmenují „pokladny díku”. Když namarkujete produkt ve skle, na obrazovce se spustí video hejna delfínů. To zákazníkovi radostně děkuje, že nakupuje lépe recyklovatelné výrobky, než jsou ty v plastových obalech.

Kdo už bohužel poděkovat nemůže, je narluha. Kříženec narvala a běluhy, jehož zapomenutou lebku objevili vědci v dánském Muzeu přírodní historie. Tam na lebku sedal prach více než třicet let, než se ji vědci rozhodli prozkoumat. Podle nejnovějších testů DNA byl velrybí hybrid skutečně kříženec narvala a běluhy. Lovec ho zastřelil v roce 1980.

Chcete se dozvědět, jak vlastně narluha vznikla, neznáte recept na bábovku, nebo potřebujete prodat kolo a zároveň se seznámit? Už na to nepotřebujete Google ani Wikipedii, stačí vám Twitter Jiřího Ovčáčka. Pod jeho tweety lidé po včerejší výzvě parodického účtu Jie-Tien Minga hojně diskutují o všem možném. Jen ne o sděleních, které mluvčí Hradu na sociální síť sdílí. Do výzvy se přidali i někteří čeští novináři. Pomůžete Šídlovi se sháněním nálepek z Billy pro získání posledního plyšáka do sbírky jeho dcery?

Reklama

Související témata:

Doporučované