Hlavní obsah

Zářivé šperky mahárádžů. Z výstavy v Benátkách zmizely klenoty za miliony eur

Podle vyšetřovatelů byla loupež šperků v Benátkách pečlivě naplánována (video: AP).

 

Reklama

Zloději ukradli z výstavy indických šperků brož a náušnice ze zlata, platiny a diamantů. Podle vyšetřovatelů byla loupež pečlivě naplánována. Pachatelé byli nejméně dva a podařilo se jim zpozdit alarm.

Článek

Z vitríny na výstavě v benátském Dóžecím paláci byly odcizeny indické šperky - brož a náušnice. Jejich hodnota dosahuje několika milionů eur. Záležitost vyšetřuje benátská prokuratura, informovala italská média.

Výstava s názvem Poklady Mughalů a mahárádžů Italům poprvé představila 270 indických šperků z období od 16. do 20. století. Také ukázala klenoty, které se jimi inspirovaly. Exponáty pocházejí ze sbírky katarského šajcha Hamada bin Abdalláha Sáního. Tomu se za pozoruhodně krátkou dobu podařilo nashromáždit nejvýznamnější soukromou kolekci indických historických šperků.

„Bezpochyby máme co do činění s profesionály,” řekl agentuře ANSA šéf benátské policie Vito Gagliardi. Zlodějům se podle něj podařilo nastavit alarm tak, aby se aktivoval později. Na místě byli nejméně dva pachatelé. Zatímco jeden hlídal, druhý otevřel vitrínu a vzal z ní exponáty. Když se pak spustil alarm, policie palác uzavřela. Mezitím však už byli lupiči na útěku. Policie tvrdí, že pachatelé patří k rozsáhlejší skupině.

Hodnota zmizelých šperků vyrobených ze zlata, platiny a diamantů byla při proclení stanovena na několik desítek tisíc eur. Jejich reálná cena se ale pohybuje v řádu milionů.

Podle vyšetřovatelů nebude snadné prodat šperky na černém trhu. Jsou totiž příliš známé. Pravděpodobnější je, že pachatelé jednotlivé drahé kameny ze šperků vyjmou a prodají zvlášť.

Reklama

Doporučované