Hlavní obsah

Zase je všechno jinak. Číšníci na zahrádce testy kontrolovat nebudou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda po restauratérech chtěla, aby po hostech žádali negativní testy. Restauratéři však oponovali a říkali, že by tím porušovali zákon. Nakonec jim vyhověla. Na pravidla budou dohlížet náhodné kontroly.

Článek

Češi se příští týden po několikaměsíčním zákazu vrátí na zahrádky restaurací. Vláda v rámci svého jednání ale v pátek rozhodla změnit podmínky pro vstup zákazníků. Test nebude kontrolovat restauratér, ale případná kontrola.

Zahrádky se budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se ale podle nových podmínek, které Havlíček sdělil na páteční tiskové konferenci, nebudou muset prokazovat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19 přímo restauratérům.

Povinnosti se tím však neruší. Zákazník musí být připraven prokázat se případné kontrole z hygieny.

„Po diskuzi se svazy zastupujícími restaurace zůstává v platnosti, aby zákazníci, kteří navštíví zahrádky, byli buď očkovaní nebo testovaní, případně, aby byli schopní prokázat, že prodělali covid v uplynulém období. Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole, která bude stran hygieny případně policie,“ uvedl Havlíček.

Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Wi-fi může zůstat

Vláda také změnila postoj k podmínce wi-fi připojení k internetu nebo provozování živé hudby. Nově podle Havlíčka připojení k internetu může zůstat, důvodem je zejména technická stránka provozu některých restaurací, které mají na wifi připojené platební terminály.

Blížící se termín otevření zahrádek restaurací a následná úprava podmínek pro vstup hostů je podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) Václava Stárka dobrou zprávou. „Jsme rádi, že to tak dopadlo. Nové podmínky kontroly testování a případného očkování nebo prodělání nemoci jsou řešením, které se dá na rozdíl od původního plánu v praxi použít,“ okomentoval pro SZ Byznys.

Restauratéři kontrolovat nikoho nemusí

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner kritizoval zavedení podmínky testů u hostů zahrádek už od počátku, právě kvůli těžko proveditelným kontrolám zákazníků.

„Celá pravidla, která vláda určila pro rozvolnění restauračních zahrádek, se mi zdají velmi vágní. Kontroly testů si nedokážu prakticky představit. Je třeba, aby nám stát legislativou řekl, jak tu kontrolu provést, zatím to nikde ukotveno není a hospodský si vlastní způsob udělat nemůže,“ sdělil začátkem týden pro SZ Byznys Luboš Kastner.

Nová pravidla, která představila v pátek vláda, naopak schvaluje.

„Celý týden jsme jednali a snažili jsme se konstruktivně vysvětlit, proč ten původní scénář pro gastronomii není smysluplný. To, co dnes schválila vláda, je daleko lepším řešením. Fakt, že do kontrol nově zapojíme hosta, je dobrý nápad. Nebude přemýšlet o tom, jak napálit restauraci, ale jak být zodpovědný sám za sebe,“ okomentoval novinky z jednání vlády Kastner.

Kompenzace musí zůstat i po 17. květnu

Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Je tedy potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

„Nemůžeme žít z kompenzací, ale z tržeb. Protože dochází k rozvolnění pouze zahrádek, budeme dále požadovat pokračující kompenzace pro gastro obor, dokud nebudeme kompletně rozvolnění. Vláda musí počítat s tím, že i tento stav nám bude muset nějak vykompenzovat.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně však platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Reklama

Doporučované