Hlavní obsah

Zásilka z Hongkongu zabavena. Luxusní hodinky za 100 tisíc přes celníka neprošly

Od jaké částky se zásilky musí proclívat? Video: Petr Švihel

 

Reklama

Do Česka proudí stále více zásilek ze zemí mimo EU. Celníci zabavují zejména drogy a padělky.

Článek

Na jedno místo, do budovy v pražských Košířích, míří všechny zásilky ze zemí mimo Evropskou unii, které přepravuje Česká pošta.

Jejich počet strmě roste. Za loňský rok jich bylo bezmála 11 milionů, v roce 2015 necelých sedm milionů.

V Košířích zásilky projdou kontrolou celníků, kteří se zaměřují na zakázané zboží, zároveň ale ověřují, jestli je vše řádně proclené.

Částka, od které se musí zásilky proclívat, se liší podle toho, jestli jde o dárek, nebo obchodní balík. Dárek musí posílat fyzická osoba fyzické osobě a clo se neplatí do částky 45 eur.

Limity u obchodních balíků jsou složitější. Od cla a daně z přidané hodnoty je osvobozené zboží do částky 25 eur. Do 150 eur je zásilka osvobozena od cla, musí se ale zaplatit DPH.

„Nad limit této ceny zboží zaplatí lidé jak clo, tak DPH. A nesmí zapomenout, že k ceně DPH se připočítávají veškeré provozní náklady spojené se zásilkou. To znamená poštovné a skladovné a tak dále,“ říká Šárka Miškovská, mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně.

V Košířích se ale také zabavuje zboží, které si lidé nesmí nechat posílat ze zemí mimo Evropskou unii. Jde například o léky, drogy a anabolika. Stejně tak zbraně a střelivo. Neprojde ani zboží z masného a mléčného průmyslu. V neposlední řadě jde i o padělky.

Během loňského roku celníci zachytili 460 zásilek s drogami a 459 zásilek s padělky. Jde tedy o nejčastější problém.

„Padělá se zejména elektronika, mobilní telefony. A textil, to znamená mikiny, teplákové soupravy a obuv,“ říká Jan Fornůsek, celní expert na padělky. Odchytávají se ale i padělky léků.

Podle celníků by si měli lidé objednávající zboží dávat pozor zejména na to, od koho zboží nakupují a za jakou cenu. Přehnaně levné zboží představuje dobrou indicii, že jde o padělek.

„Zhruba v 90 procentech pochází padělky z Číny a přilehlých zemí,“ říká Fornůsek, který odchytil z Hongkongu poslané hodinky. Šlo o padělky dvou luxusních značek.

„Konkrétní cena těchto hodinek je na českém trhu zhruba sto tisíc korun, deklarovaná byla hodnota asi deset dolarů,“ vysvětluje Fornůsek, proč se hodinky staly automaticky pro celníky podezřelé a rychle se potvrdilo, že jde o padělky.

Pošta cítí šanci. Češi se přestávají bát čínských e-shopů a nechávají si posílat levné balíky.

Reklama

Doporučované