Hlavní obsah

Zastupitelé Brna kvůli covidu schválili prominutí půlky nájmu podnikatelům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnští zastupitelé dnes schválili odpuštění poloviny čtvrtletního nájmu u nebytových prostor podnikatelům, kteří museli omezit činnost kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru. Týká se to období od května do července.

Článek

Podnikatelé se mohou hlásit do konce května. Podle města to mohou být až stovky žádostí a úlevy v milionech korun. Podpora se týká gastronomických podniků, ale i služeb jako obchody nebo sauny a také sportovních klubů.

Odpuštění se týká prostor pronajatých městem, městské části si řeší situaci samy. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) město poskytne pomoc všem, kteří mají pronajaté prostory od města a museli provoz výrazně omezit třeba jen na výdejové okno, nebo ho úplně zastavit. Podnikatel zároveň nesmí dlužit městu za nájemné.

Město s pomocí čekalo na kroky vlády. Původně chtělo odpustit část nájmu za první letošní čtvrtletí, ve kterém vrcholila pandemie koronaviru a platila přísná opatření. Z komunikace s ministerstvem průmyslu a obchodu ale podle náměstka Jiřího Olivy (ČSSD) vyplynulo, že pokud by to město udělalo, vznikl by souběh se státními programy, zejména s programem Covid-Nepokryté náklady. „Podnikatelům, kteří v něm budou žádat o podporu, by se dotace snížila úměrně tomu, co by jim odpustilo město. Naše pomoc by jim tak paradoxně ublížila a nedosáhli by na takové státní kompenzace, na které by mohli. Proto jsme nakonec šli cestou odpuštění poloviny nájmu za pozdější období, tedy za květen až červenec,“ řekl Oliva.

Reklama

Doporučované