Hlavní obsah

Zátah na varnu heroinu v Afghánistánu: Boj s kartely policie ale prohrává

Svět bez obalu: Afghánská policie provedla zátah na jednu z mnoha místních laboratoří na výrobu heroinu. (Video: Milan Šíma, RFE/RL)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je jedna hodina v noci a policie v afghánské provincii Badakhšán vyráží na akci. Policisté mají za cíl najít a zničit laboratoř na výrobu heroinu.

Článek

Když policie dorazila do vesnice Mogholtai, objevila zde základy heroinové laboratoře. Při jejím zničení se nesetkala s žádným odporem. Jeden z podezřelých byl na místě zadržen.

„Jde o nebezpečnou oblast. Proto tu mohl drogový kartel postavit tuto laboratoř,“ říká v reportáži afghánský policista.

Díky makovými polím je afghánská provincie Badachšán považována za hlavní středisko výroby heroinu ve Střední Asii a zřejmě i na světě. Dlouhá hranice s Tádžikistánem z oblasti udělala ideální místo pro pašování drogy. Pro tálibánské bojovníky a další extremistické skupiny je právě tento obchod klíčový pro financování jejich teroristických útoků.

„Většinou pěstují opium v oblastech, které mají pod kontrolou. Laboratoře jsou umístěny tam, kde je ozbrojení bojovníci mohou chránit. V těchto nelegálních laboratořích se vyrábějí tuny heroinu,“ dodává policista.

Úřady odhadují, že jenom v této provincii jsou maková pole na ploše okolo 2000 hektarů. Bezpečnostní síly se snaží nárazovými akcemi jejich rozsah omezit. „Téměř 30 výroben heroinu leží na území kontrolovaném ozbrojenými opozičními skupinami. Okolo devíti z nich bylo během posledního roku policií zničeno,“ tvrdí místní úředník.

Afghánská opiová pole jsou hlavním zdrojem světového obchodu s heroinem. Poslední zpráva Organizace spojených národů uvádí, že se v roce 2019 podařilo snížit rozlohu území, na kterém je opium v Afghánistánu pěstováno, o 38 procent, ale díky příznivému počasí a dobrým podmínkám při sklizni došlo naopak k 21% nárůstu sklizně opia. Toto číslo uvádí americký úřad pro kontrolu drogové politiky.

Pro afghánské farmáře, jako je třeba Muhaidin, je pak pěstování máku otázkou přežití a jediným způsobem, jak si vydělat nějaké peníze. Raději by prý pěstoval něco jiného - třeba pšenici, ale to by bylo pro něj mnohem méně výdělečné. „Všichni víme, že opium škodí, ale děláme to z nutnosti, protože musíme. Díky dešti to snadno vyroste a my to pak jen sklidíme,“ říká Muhaidin.

Oblastní protinarkotické oddělení policie uvádí, že přišlo o jeden milion dolarů mezinárodní pomoci na boj proti drogovým kartelům, což prý jejich misi na zničení heroinové produkce dělá ještě náročnější.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku nebo ho najdete v archivu na webu. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované