Hlavní obsah

Zatčený hacker, o něhož se přetahují Rusové s Američany, je svolný s vydáním do Ruska

Nikulinův případ pokračuje.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Jevgenij Nikulin z pankrácké věznice nejprve podal stížnost proti vydání do USA i do Ruska, nyní mu nově Rusko nevadí.

Článek

V případu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, který je už skoro rok ve vazební věznici v Praze na Pankráci a o jehož vydání usilují Spojené státy i Rusko, nastal další zlom.

Nikulin, kterého USA viní z hackerských útoků na sociální sítě, si znovu rozmyslel, kam chce, či nechce být vydán.

Kam lze, či nelze Nikulina vydat, rozhodoval v květnu Městský soud v Praze. Z bezpečnostních důvodů se jeho jednání konalo přímo v pankrácké věznici. Existovaly blíže nespecifikované obavy o Nikulinovu bezpečnost.

Jak uslyšíte z jeho tehdejší výpovědi zachycené v reportáži v úvodu tohoto článku, před soudem tehdy Nikulin řekl, že do USA být vydán nechce, ale vydání do Ruska by mu nevadilo.

Když však pak soud v Praze rozhodl, že je možné vydat Nikulina do USA i do Ruska, podal zatčený stížnost proti oběma možnostem.

Jeho spis tak putoval na Vrchní soud v Praze, který začal stížnosti řešit. Právě kvůli tomu si také vrchní soud vyžádal z USA nové informace od tamních vyšetřovacích úřadů.

Jenže Nikulin pak udělal další obrat a nově jednu ze stížností stáhl. Nadále mu vadí jen možné vydání do USA, proti vydání do Ruska nyní opět nemá námitek.

Video: Obžaloba na Jevgenije Nikulina

Obžaloba na Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Na Nikulina vydal Interpol zatykač a v Praze ho česká policie zadržela, když se chystal se svou přítelkyní poobědvat v hotelové restauraci v centru metropole.

Americké úřady míní, že v rámci útoků na sociální sítě, z nichž ho viní, mohly být získány i informace, které pak dalším ruským hackerům pomohly při útocích na štáb Hillary Clintonové před posledními americkými prezidentskými volbami.

Jenže stejně jako USA požadují vydání Nikulina i Rusové. Ti dělají vše pro to, aby neskončil v rukou Američanů.

Video: Jak byl Nikulin zadržen v Praze

Proč se Nikulin nechal chytit.

Kdy vrchní soud rozhodne, to zatím není jasné. Musí počkat, až mu od Američanů přijdou požadované informace. O jaké informace přesně jde, ale soud prozrazovat nechce.

Poslední slovo bude mít každopádně ministr spravedlnosti. Pokud soud definitivně umožní vydání do USA i do Ruska, právě na ministrovi bude, kam a jestli vůbec Nikulin odjede.

Reklama

Související témata:

Doporučované