Hlavní obsah

Byli první naočkovaní a zbavili se respirátorů. Teď je zavádějí zpět

Foto: Shutterstock.com

Teď je to na odbornících, jestli bude nutné přeočkovat seniory třetí dávkou. Studie ukazují, že obrana jim rychle slábne. (ilustrační snímek)

Reklama

Zatímco Ministerstvo zdravotnictví shromažďuje názory, zda je třetí dávka vakcíny proti covidu-19 nutná, další průzkum v domově seniorů ukázal, že se už výrazná část očkovaných na protilátky nemůže spolehnout.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako jedni z prvních měli v lednu naočkované klienty. V tomto týdnu ale znovu přistoupili k zavedení přísnější povinnosti nosit respirátory – jak pro návštěvníky, tak i personál. Dosud využívali možnosti nastavit si pravidla nošení respirátorů dle uvážení provozovatele.

Pražský domov pro osoby se zdravotním postižením Palata tak reaguje na vlastní testování úrovně protilátek na covid-19 mezi 202 osobami. Ukázalo se totiž, že 41 procent naočkovaných klientů-seniorů má nízkou hladinu protilátek nebo prakticky žádné.

„Poté, co jsme získali tuto informaci, jsme to zavedli,“ vysvětluje ředitel domova Jiří Procházka.

V domově provedli testy na protilátky zhruba půl roku po ukončeném očkování a pro jistotu dvakrát. „Kontaktovali jsme distributora testů s výsledkem a ten nám řekl, že má ještě druhý typ testů, který je pouze na zjišťování protilátek u očkovaných.“

Není to poprvé, co testy potvrdily, že nemalou část starších lidí chrání vakcíny jen omezenou dobu. K podobným závěrům dospěla i brněnská obecně prospěšná společnost Podané ruce. Ta zkoumala protilátky u 627 seniorů na přelomu června a července. První výsledky ukázaly, že hladiny protilátek po čtyřech a více měsících od ukončeného očkování u 60 procent nedosahovaly dostatečných hodnot. Kromě věku a času od očkování z výsledků vyplývá, že záleží i na druhu vakcínu a tom, jestli zkoumaný prodělal nemoc.

Ředitel pražského domova Palata říká, že teď je na odbornících, aby rozhodli, co bude potřeba dělat dál a jestli by se mělo přistoupit k třetím dávkám očkování pro seniory, o které se mluví jako o posilovací.

Varování z Portugalska

O třetí dávce chce jednat i prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký, podle něj by přeočkování mělo proběhnout někdy v říjnu nebo v listopadu.

„Chci požádat, aby se téma projednalo na jednání zdravotnické tripartity, které má proběhnout 24. srpna,“ říká Jiří Horecký.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb, která mimo jiné zastřešuje domovy pro seniory, dostává znepokojující informace od svých zahraničních partnerů. Například portugalská asociace zaznamenala do konce června šest případů zanesení nákazy covidu do domovů pro seniory a začátkem srpna jich už registruje 54.

„A to navzdory tomu, že všichni senioři a personál je očkovaný dvěma dávkami. Registrujeme 800 infikovaných seniorů, čtyři úmrtí a dalších pět seniorů hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče za poslední dva týdny,“ popisují v emailu z vedení portugalské asociace, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici. Dodává ovšem, že u zbylých dochází jen k mírnému průběhu nebo nemají žádné symptomy.

Protilátky seniorů zkoumá i státní ústav

O tom, že je téma třetí dávky potřeba vyřešit, promluvil už před týdnem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vyžádal si stanovisko ministerské Klinické skupiny, České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Určitě se to doporučí vybraným kategoriím osob,“ reagoval pro Seznam Zpráv Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti. Ovšem kolektivní stanovisko vakcinologů se teprve připravuje.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pak s Ministerstvem zdravotnictví téma projednává od minulého týdne. „Obecně lze konstatovat, že nadále není z pohledu lékových agentur dostatek odborných dat k vyvození jednoznačných závěrů ohledně podání posilující dávky,“ popisuje mluvčí Klára Brunclíková. A dodává, že jasněji by mohlo být poté, co výrobci vakcín předloží data Evropské agentuře pro léčivé přípravky a nastíní tak například vhodné časové intervaly pro přeočkování.

Na rozhodnutí tlačí i premiér Andrej Babiš (ANO). V neděli oznámil, že chce moderovat kulatý stůl s experty, aby přijali strategii nejen týkající se třetí dávky, ale i uznávání protilátek. „Já myslím, že je to důležité, musíme do konce srpna rozhodnout, jak to bude s přeočkováním a jak to bude s uznáváním nebo neuznáváním protilátek,“ prohlásil premiér.

Jak zjistily Seznam Zprávy, stát navíc inicioval vlastní měření protilátek mezi seniory v domovech, a to ve spolupráci se Zdravotním ústavem se sídlem v Ostravě. „Budeme zjišťovat protilátky, buněčnou imunitu a budeme dělat i virus neutralizační test pro všechny ty čtyři známé mutace,“ popisuje ředitel ústavu Eduard Ježo.

První výsledky ze studie by podle Eduarda Ježa mohly být k dispozici v polovině září.

Reklama

Doporučované