Hlavní obsah
Online

Bude to delší, připustil o chystané uzávěře britský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Britská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Dnes už jeden z ministrů připustil, že plánovaný konec lockdownu 2. prosince, nemusí přijít.

- Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině území. Opatření začne platit od středy, oznámil podle agentury Reuters premiér António Costa.

- Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejová okénka či prostřednictvím roznáškové služby.

- Brazílie zaznamenala 18 947 nových případů nákazy koronavirem a 407 úmrtí na covid-19 během uplynulých 24 hodin, oznámily tiskové agentury s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

DĚNÍ VE SVĚTĚ JSME SLEDOVALI I VČERA:

  • Sjezdovky v Kaprunu zavírají

    Kvůli nařízení rakouské vlády se úplně uzavřou i některé lyžařské areály, například oblíbené středisko Kaprun. Jeho zástupci dnes podle agentury APA informovali, že i když úřady činnost profesionálních sportovců nijak neomezily, není v jejich silách u sjezdovek rozlišovat, kdo si přijel zalyžovat pouze rekreačně a kdo na svazích trénuje.

    „Rozhodli jsme se pro bezpečnější variantu a zastavujeme provoz, i když tím některé sportovce zklameme,“ uvedl zástupce vedení střediska Norbert Karlsböck.

  • Francie hlásí přes 1,4 milionu pozitivních testů na SARS-CoV-2

    Francie od začátku pandemie eviduje už více než 1,4 milionu pozitivních testů na nový koronavirus. Za uplynulý den má země 46 290 nových infekcí, téměř o 100 se zvýšil i počet lidí, kteří byli s covidem-19 přijati na jednotky intenzivní péče. Premiér Jean Castex dnes vyzval Francouze k dodržování restrikcí, které jeho vláda nehodlá v příštích týdnech uvolňovat.

  • Šéfové britských firem se obávají dopadů nového lockdownu

    Šéfové britských firem se obávají, že druhá plošná uzávěra v Anglii bude mít na podnikání výrazně horší dopady než na jaře. Potenciální škody budou podle nich obrovské, řada firem už si nemůže dovolit přerušit činnost. Poukazují rovněž na rychlý růst zadlužení a také na to, že jak lidé přicházejí o práci a nevidí perspektivu, zhoršuje se i jejich duševní zdraví. Vláda o plošné uzávěře pro Anglii rozhodla v sobotu, platit má měsíc. Není ale vyloučeno, že platnost nařízení se podle situace prodlouží.

  • V Íránu za den zemřelo 434 pacientů s covidem, dosud nejvíce

    V Íránu za uplynulý den přibylo více než 7700 případů nákazy novým koronavirem a 434 úmrtí. Jde o nejtragičtější denní bilanci obětí od začátku epidemie, informovalo dnes ministerstvo zdravotnictví. Prezident íránské lékařské komory řekl, že oficiální čísla ale ani zdaleka neodrážejí realitu a že úmrtí je až třikrát více, než uvádějí úřední statistiky.

    Bilance obětí i nakažených v poslední době rychle rostou, prezident Hasan Rúhání proto v sobotu oznámil zpřísnění pravidel. V Teheránu a dalších 25 z 31 provincií budou dál uzavřené například čajovny, kina, knihovny či sportovní kluby, v provozu nebudou ani školy a univerzity.

  • Řecko hlásí rekordní bilanci, přibylo 2056 nakažených

    Bilance nových případů nákazy dnes v Řecku poprvé od začátku epidemie překročila hranici 2000. Celkem se v zemi nakazilo téměř 40 000 lidí a 626 jich s covidem zemřelo.

  • Itálie má za den na 30 000 nakažených

    V Itálii za poslední den přibylo téměř 30 000 lidí nakažených novým koronavirem, 208 lidí zemřelo. Vláda proto zvažuje další zpřísnění restrikcí, které by měly ještě více omezit pohyb obyvatel. Ministr zdravotnictví Roberto Speranza deníku Corriere della Sera řekl, že kabinet chce tvrdší omezení prosadit do 48 hodin. On pondělí jsou v celé zemi zavřená kina a divadla, restaurace musejí zavírat už v 18:00.

  • Počet nových případů nákazy v Rakousku mírně klesl

    Denní bilance nově infikovaných v Rakousku se mírně snížila, a to na 4956 z více než 5000 o den dříve. Pacientů v nemocnicích ale setrvale přibývá. Za den jich s covidem-19 přijali 145, celkové číslo tak vystoupalo na 1948 a na jednotkách intenzivní péče se nachází 291 lidí. Nákaza koronavirem se nově potvrdila také u šéfa protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera.

  • Epidemiolog Fauci ostře kritizuje přístup Bílého domu k pandemii

    Spojené státy jsou teď ve špatné epidemické situaci a pokud rychle nezmění přístup, čeká je těžká zima. V rozhovoru s listem The Washington Post to řekl přední americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci, který nezvykle ostře kritizoval i kroky administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Ten v posledních dnech tvrdí, že Spojené státy mají to nejhorší z pandemie za sebou, ačkoliv země na mnoha místech registruje nevídané denní přírůstky infikovaných.

    „Čeká nás mnoho trápení. Není to dobrá situace,“ řekl Fauci a dodal, že po rychlém nárůstu počtu nově infikovaných bude za několik týdnů následovat i rostoucí počet zemřelých s covidem-19. „Jak vstupujeme do podzimu a zimy a lidé se scházejí ve vnitřních prostorách, okolnosti nám nepřejí. Ani by nešlo být v horší pozici.“

  • Izrael začal uvolňovat uzávěru a zahájil klinické testy vakcíny

    V Izraeli uvolnili část opatření zavedených kvůli koronaviru. Do škol se mohou po šestitýdenní uzávěře vrátit děti z prvních stupňů, starší se budou stále učit dálkově. V zemi rovněž začaly klinické testy vakcíny proti onemocnění covid-19. Pokud budou úspěšné, mají být pro veřejnost k dispozici podle úřadů do konce příštího léta.

    Jako první bude naočkována skupina 80 dobrovolníků, v prosinci už to bude 960 lidí. Třetí fáze očkování, která má zahrnovat až 30 tisíc lidí, je naplánována na duben a květen.

  • Uzávěra v Anglii se může prodloužit i po 2. prosinci

    Britská vláda sice doufá, že nově zavedená anglická uzávěra skončí 2. prosince, ale ministři se „budou muset řídit fakty“. Uvedl to britský ministr Michael Gove. Podle BBC tak je možné, že se celonárodní uzávěra ještě prodlouží.

    „Potřebujeme snížit reprodukční číslo pod 1,“ zdůraznil Gove.

    Od čtvrtka 5. listopadu budou lidé v celé Anglii smět vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Lidé podle premiéra mají opouštět svoje domovy pouze v nutných případech, tedy pro cesty do práce, k doktorovi či pro základní zboží a potraviny.

  • V Madridu při protestu proti uzávěře zatkli 32 lidí

    Španělé znovu protestovali proti uzávěře vyhlášené kvůli epidemii způsobené šířením nového koronaviru. V Madridu musela zasahovat policie a tři policisté byli zraněni. Zatčeno bylo podle deníku El País 32 lidí. Původní protest byl klidný a konal se v centru pod heslem Jdeme do ulic, lidé už jsou unavení.

    Když policisté účastníky přiměli rozejít se, rozdělili se demonstranti do menších skupin, rozešli se do menších ulic a tam se střetli s policisty. Ze záběrů televize RTVE bylo patrné, že zapálili odpadkové koše a házeli na policisty kamení, poškodili obchody a fasády domů, hlavně bank.

  • Rusko má za den rekordních 18 655 případů nákazy koronavirem

    Rusko má za uplynulý den dalších 18 665 případů nákazy novým koronavirem, čímž byl překonán dosavadní nejvyšší denní přírůstek 18 283 nově potvrzených infekcí oznámených v pátek. Dalších 245 pacientů s covidem-19 zemřelo. S odvoláním na ruské úřady o tom informovala agentura Reuters.

    V nejrozlehlejší zemi světa, které má přibližně 146 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo přes 1,6 milionu lidí. Z nich 28 235 nákaze podlehlo.

  • Potíže při testování Slováků na koronavirus už se neopakovaly

    Na Slovensku druhým dnem pokračuje celostátní testování obyvatel na nový koronavirus. Větší města na rozdíl od sobotního rána tentokrát už nehlásila dlouhé fronty zájemců o otestování ani výraznější potíže s fungováním odběrových míst.

    Od víkendového plošného testování lidí starších deseti let si vláda premiéra Igora Matoviče slibuje, že odhalí ohniska nákazy a také zpomalí šíření koronaviru.

  • Mexický miliardář se zbavil covidu-19 a chce rozdat milion pesos

    Mexický miliardář Ricardo Salinas oznámil, že náhodným klientům své banky rozdá celkem jeden milion pesos (přes milion Kč). Rozhodl se tak poté, co se po dlouhé době vyléčil z nemoci covid-19.

    „Dnes jsem se probudil s přáním rozdat jeden milion pesos, které převedu na vaše účty u Banco Azteca,“ napsal na Twitter Salinas, jehož majetek je odhadován na více než 13 miliard dolarů (přes 300 miliard Kč) a který je považován za třetího nejbohatšího Mexičana a 110. nejbohatšího muže planety.

    Zároveň miliardář klienty banky požádal, aby vybrali jeden ze tří způsobů, jak ohlášený milion rozdělit: tisíckrát jeden tisíc pesos, dvěstěkrát 5000 nebo stokrát 10 000.

  • Pandemie v Peru zrušila i velmi populární koridu. Poprvé za 75 let

    Nový koronavirus uspěl tam, kde ochránci zvířat ztroskotali: například v jihoamerickém Peru zrušil býčí zápasy, které tam jsou ještě populárnější než fotbal. Nejslavnější korida v zemi, Feria del Señor de los Milagros, která se měla konat v arénách Acho v Limě, byla zrušena, aby se zabránilo šíření nemoci covid-19. Je to poprvé od roku 1946.

    Slavná aréna, která pojme zhruba 14 000 diváků, teď slouží jako přístřešek pro bezdomovce. Patří přitom k nejstarším na světě, je z roku 1766, poznamenala agentura AFP.

  • Na výstavu do londýnské galerie může člověk za sebe vyslat robota

    Na výstavu Philipa Colberta v londýnské galerii Saatchi může člověk místo sebe vyslat robota, což je myšlenka, kterou organizátorům vnuklo koronavirové omezení pohybu. Na výstavě koncipované tak, aby fungovala naživo i v digitální verzi, mají ve svébytném Colbertově popartovém světě bok po boku bloumat lidé a stroje, napsala agentura Reuters.

    Výstava s názvem Lobsteropolis představí díla zobrazující umělcova komiksového humra, který je středobodem jeho malířské i sochařské tvorby. Těm, kdo se nemohou zúčastnit osobně, jsou k dispozici roboti na dálkové ovládání a na kolečkách, kteří snímají prostor díky kameře umístěné na obrazovce tabletu. Virtuální návštěvníci se tak mohou libovolně pohybovat po galerii a objektivem si přibližovat Colbertova díla zkoumající konzumní společnost, současnou kulturu a dějiny.

  • Nových případů koronaviru v Německu za den ubylo na 14 177

    Německo za uplynulý den zaznamenalo 14 177 případů nákazy novým koronavirem a 29 úmrtí. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve Německo hlásilo rekordních 19 059 případů a 103 úmrtí.

    V Německu, které má zhruba 83 milionů obyvatel, se tak počet potvrzených případů nákazy od začátku pandemie zvýšil na 532 930. Počet mrtvých dosáhl už 10 481.

Reklama

Hlavní zprávy