Hlavní obsah

Nejdražší v historii? Trumpovy akce mohly stát život 700 lidí, říká studie

Foto: Profimedia.cz

Trump a jeho příznivci na shromáždění v Pensylvánii.

Reklama

Skupina ekonomů ze Stanfordské univerzity vytvořila statistický model, podle kterého se díky 18 shromážděním v rámci Trumpovy kampaně nakazilo koronavirem nejméně 30 000 lidí a 700 jich zemřelo.

Článek

Analyzované mítinky byly současným prezidentem uspořádány v rozmezí od června do září tohoto roku. Čísla, která nyní ze studie vzešla, podle listu The New York Times (NYT) pravděpodobně přinesou obvinění ze strany demokratů a úředníků z oblasti pro veřejné zdraví.

Údaje však vědci nezískávali na základě trasování jednotlivých případů. Tým pod vedením profesora B. Douglase Bernheima, předsedy ekonomického oddělení univerzity, porovnal 18 okresů, kde se Trumpova shromáždění konala, s až dvěma sty jinými okresy. Do studie byly zahrnuty ty, které mají podobnou demografii a před datem tzv. rally měly i podobnou trajektorii potvrzených nákaz covidem-19.

Z analyzovaných 18 akcí se tři konaly ve vnitřních prostorách a od ukončení výzkumu stihl Donald Trump uspořádat asi tři desítky dalších podobných setkání. Na základě vytvořených modelů došli odborníci k závěru, že kvůli předvolebním mítinkům se později nakazilo přibližně 250 lidí na 100 000 obyvatel.

Celkově měl počet nakažených vyústit ve více než 30 000 nově nakažených a zhruba 700 úmrtí, k těm však nemuselo nutně dojít pouze v řadách účastníků.

Mluvčí Bílého domu výsledky studie odmítl jako „politicky motivovaný model založený na chybných předpokladech“, jehož cílem je zahanbení Trumpových příznivců.

Text, který tým vědců zveřejnil na akademickém webu SSRN a na sociální síti Twitter jen pár dní před prezidentskými volbami, má potenciál být předmětem mnoha diskuzí. Úředníci pozorovaných okresů zabývající se veřejným zdravím se tento týden totiž nechali slyšet, že spojovat konkrétní infekce či ohniska se shromážděními je nemožné. Důvodem má být neustálý růst nákaz v zemi, častá přítomnost účastníků z jiných okresů či neúplnost trasování kontaktů.

Studie dosud nebyla předložena k recenznímu řízení, uvedl v sobotním rozhovoru profesor Bernheim. Vysvětlil, že pro ekonomy je běžnou praxí nejprve zveřejnit svou práci online před tím, než ji odešlou do akademických plátků, kde se k ní vyjádří další odborníci. Zdůraznil také, že politika nebyla hnacím motorem týmu.

„Motivací pro tento dokument je zuřící debata o kompromisu mezi ekonomickými následky omezení a zdravotními důsledky přenosu. Jako ekonom tuto diskuzi považuji za důležitou a vhodnou,“ citoval Bernheima list NYT.

Prezident Trump kvůli pořádaným shromážděním čelí intenzivní kritice již od června, kdy se v nich rozhodl navzdory pandemii pokračovat. Odborníci z města Tulsa, kde se uskutečnila první z těchto akcí, uvedli, že tamní nárůst koronavirových případů s největší pravděpodobností souvisí právě s prezidentskou kampaní.

O více než dva týdny později totiž město zaznamenalo v té době rekordní přírůstek nakažených za jediný den (206). Později dokonce s covidem-19 zemřel Herman Cain, bývalý republikánský kandidát na prezidenta, který se mítinku zúčastnil. Nelze však s přesností zjistit, zda byl nakažen právě tam.

„Američané mají právo se shromažďovat podle prvního dodatku ústavy, aby si vyslechli prezidenta Spojených států,“ uvedla ve vyjádření pro web The Hill tisková tajemnice pro Trumpovu kampaň Courtney Parella. „V rámci našich akcí máme přísná opatření. Požadujeme, aby si každý účastník nechal zkontrolovat teplotu, poskytujeme roušky a zajišťujeme přístup ke spoustě dezinfekčních prostředků na ruce.“

Reklama

Doporučované