Hlavní obsah

Trump odletěl, ale jeho fanoušci v chladu uvázli na mítinku a bloudili

Foto: Profimedia.cz

Prezident Donald Trump před svými podporovateli v Omaze ve státě Nebraska.

Reklama

Po úterním volebním mítinku Donalda Trumpa v Nebrasce se více než o prezidentově vystoupení mluví o tom, co následovalo. Tisíce podporovatelů po konci setkání uvázly na místě, několik lidí skončilo kvůli podchlazení v nemocnici.

Článek

Rtuť teploměru se pohybovala okolo jednoho stupně Celsia, když se americký prezident na letišti Eppley ve městě Omaha v Nebrasce loučil se svými podporovateli. Po Trumpově odletu prezidentským speciálem Air Force One ale na místě uvázly tisíce lidí, kteří dorazili na další zastávku prezidentovy volební kampaně, informuje server USA Today News.

Následující čtyři hodiny popisují reportéři, kteří byli na místě, jako naprostý chaos.

Stovky lidí totiž na letiště dopravily objednané autobusy, svá auta si tak nechali zaparkovaná kilometry daleko. Kvůli komplikované dopravní situaci ale autobusy nemohly Trumpovy stoupence znovu vyzvednout a ti tak museli ke svým vozům vyrazit pěšky. Nejen je pak zaskočilo chladné počasí. Celkem na akci dorazilo podle Washington Post až šest tisíc lidí. „Prezident Trump odletěl letounem Air Force One před hodinou a dvaceti minutami, tisíce jeho příznivců ale zůstávají uvězněny na potemnělé cestě mimo areál mítinku,“ tweetoval reportér CNN Jeff Zeleny.

Podle policejního oddělení v Omaze bylo potřeba nejméně třicet autobusů, aby se lidé z místa setkání dostali. Právě policejní oddělení už v šest hodin odpoledne na svém Twitteru informovalo, že parkoviště v okolí jsou plná. „Kyvadlová doprava již nebude na akci nikoho přepravovat. Na mítink nebudete mít přístup ani pěšky, Uberem ani žádným jiným dopravním prostředkem. V okolních čtvrtích, na silnicích nebo u podniků není parkování povoleno,“ cituje policisty Newsweek.

Mítink skončil po deváté hodině, autobusy ale na místo nedorazily, kvůli „potížím na přístupové cestě“, která byla omezena pouze na jeden směr, uvedla Trumpova kampaň. Účastníci tak museli vyrazit na téměř šestikilometrovou cestu ke svým vozům. „Policisté vyzvedávají lidi, kteří bloudí a nemohou najít svá vozidla, a dopravují je na parkoviště,“ informoval místní server Omaha Scanner, podle kterého se do pomoci uvězněným lidem zapojili i pracovníci letiště.

Zdravotníci museli ošetřit několik starších účastníků, kteří utrpěli podchlazení. Jeden z policistů se pak musel postarat o skupinu osmi až devíti seniorů, kteří byli podle Omaha Scanner dezorientovaní a neschopni dalšího pohybu. V nemocnici nakonec skončilo nejméně sedm lidí. Policisté podle Omaha Scanner následně žádali velení o uvolnění většího vnitřního prostoru, kam by mohli podchlazené účastníky mítinku přemístit.

Ještě v jedenáct hodin večer místního času, tedy dvě hodiny po konci volebního mítinku, nedorazily ke svým vozům podle policie stovky lidí až jednotky tisíc lidí. První autobusy začaly účastníky setkání rozvážet až v půl jedenácté.

Parkoviště se pak vyprázdnila až hodinu po půlnoci, informuje Newsweek. Trumpova kampaň se hájí, že poskytla dostatek autobusů a o zdraví prezidentových podporovatelů se postarala. Server World Herald ale upozorňuje, že ačkoli byly na místě rozdávány roušky, nikdo na dodržování protipandemických opatření nadále nedohlížel, a mnoho lidí si roušku nasadit odmítlo.

Do Trumpa se následně pustili místní demokraté. „Příznivci Donalda Trumpa sem dnes byli přivezeni, ale nebylo postaráno o jejich cestu zpět. Dnes v noci v Omaze mrzlo,“ kritizovala na Twitteru pořadatele demokratická senátorka za Nebrasku Megan Huntová. „Prezident se o vás opravdu nezajímá,“ dodala Huntová směrem k Trumpovým podporovatelům. „Pokud nesledujete tuto s***show v Omaze, měli byste,“ tweetoval komentátor deníku Chicago Tribune Rex Huppke. „To je zkrátka Trump v kostce,“ dodal novinář.

Reklama

Související témata:

Doporučované