Hlavní obsah

Závod Vírský cepín na ledové stěně ve Víru letos nebude

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Závod Vírský cepín na ledové stěně ve Víru na Žďársku letos nebude. Organizátoři zrušili i náhradní sobotní termín, odradila je složitá jednání o podmínkách pořádání závodu při nynějších protiepidemických opatřeních.

Článek

Jak řekl dnes Slávek Matuška ze spolku Ledová stěna Vír, lezci, kteří se zaregistrují, na stěně mohou trénovat. Zatím ji pokrývá i přes 30 centimetrů ledu.

Závod, jímž tradičně sezona na vírském umělém ledopádu vrcholila, měl být letos zároveň mistrovstvím republiky v lezení v ledu na rychlost. Spolek akci nejdřív plánoval na 13. února, ale výjimku od Ministerstva zdravotnictví na jeho pořádání obdržel až 11. února odpoledne. „To se nedalo důstojně připravit. Dali jsme odklad na 20. února,“ řekl Matuška. Uvedl, že jednou z podmínek bylo domluvit podmínky pořádání závodu s krajskou hygienickou stanicí, odpověď hygieniků podle něj do dneška nepřišla.

Kratší by zřejmě tuto sobotu byl také seznam startujících. Řada z těch, kteří chtěli ve Víru závodit 13. února, teď podle Matušky přijet nemohla, další lidi odradily povinné testy na covid-19. „Celé to nabralo takový nešťastný směr, kdy opravdu nebyla moc chuť to v těchto podmínkách pořádat,“ shrnul. Před rokem se Vírský cepín nekonal kvůli tomu, že se v mírné zimě nepodařilo umělý ledopád vytvořit.

Na skále je teď podle Matušky kolem 30 centimetrů ledu, v některých partiích i kolem půl metru. Trénovat tam v daných rozestupech mohou dvě desítky lezců. „Už jsme dokázali zaledovat téměř celou plochu skal, takže se otevřela i další zákoutí, do kterých se mohou ty dvojice rozprostřít,“ řekl. Termíny jsou zatím vypsané do konce týdne. Lezení v dalším týdnu bude záviset na dopadu oblevy.

Přibližně 40 metrů vysokou skálu ve Víru připravili organizátoři na lezení v ledu tuto zimu podvanácté. Lezecké cesty používané pro běžné výstupy jsou do 25 metrů výšky.

Reklama

Doporučované