Hlavní obsah

Snažím se nemít strach. Novinářka Holcová o podivném vyšetřování vraždy Jána Kuciaka i politických tlacích

Novinářka Pavla Holcová o vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a práci investigativních reportérů.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Policejní ochrana byl dost invazivní zásah, vzpomíná investigativní novinářka Pavla Holcová na týdny po únorové vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka. S ním spolupracovala i na jeho poslední kauze.

Článek

Život pod policejním dozorem. Změněná image. To byly pro českou investigativní novinářku Pavlu Holcovou bezprostřední následky po vraždě slovenského reportéra Jána Kuciaka a jeho snoubenky z konce února.

„Začít se bát by bylo špatně. Strach zabíjí myšlení a paralyzuje. Snažím se nebát, ale mnohem víc přemýšlím o kontextu toho, co dělám, kam jdu na schůzku. Jestli jet na Slovensko a co mě tam může čekat,“ říká ve Výzvě Holcová.

Šéfka Českého centra pro investigativní žurnalistiku (investigace.cz) s Kuciakem spolupracovala přes pět let a společně dokončovali kauzu o propojení italské mafie a slovenské vrcholné politiky.

Čtvrt roku po vraždě slovenská policie Holcové zabavila telefon. Chtěla po ní i kódy, aby mohla prolomit jeho zabezpečení. To novinářka odmítla a dodnes je bez mobilu.

„Zarážející bylo, že měli příkaz podepsaný prokurátorem, který případ nedozoruje. Ani ho pak nevložili do obálky s pečetí a doklady o převzetí. Telefon mi vzali tím způsobem, že si ho prostě dali do kapsy,“ popisuje Holcová, jak probíhal osmihodinový výslech na Slovensku. Zvažuje, že se proti tomu bude právně bránit.

Překvapivé podle Holcové bylo i to, že se slovenští vyšetřovatelé chtěli dostat k informacím o komunikaci, která se smrtí Kuciaka nesouvisela a probíhala až po jeho únorové vraždě.

Drew Sullivan, šéfredaktor mezinárodní novinářské organizace odhalující korupci a organizovaný zločin OCCRP, k tomu poznamenal: „Vypadá to, jako by na vyšetřování dvojnásobné vraždy měly vliv politické zájmy. Zabavit telefon novinářce v pozici svědkyně tři měsíce po vraždě považujeme za nepřijatelné.“

Proč se podle Holcové zřejmě nikdy nedozvíme jméno toho, kdo si vraždu Jána Kuciaka objednal? Jak se žije pod policejní ochranou? Vyšetřují vraždu na vlastní pěst i novináři z mezinárodních sdružení, s nimiž Holcová a Kuciak spolupracovali? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované