Hlavní obsah

Zavřené závory. Ochromené pohraničí počítá ztráty

Zavřené hranice dopadají na příhraniční regiony. Pocítí to i obecní rozpočty.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko zůstává v izolaci od okolních států. Působí to problémy v pohraničí. Ztráty počítají zubaři, hoteliéři i pendleři.

Článek

Státní hranice nedaleko Valtic na Břeclavsku. Železnou oponu z totalitní éry tady připomíná jen muzeum. Přesto se místním už přes měsíc vracejí nepříjemné vzpomínky. Policejní hlídky už měsíc stráží také malou cestu vedle muzea. Vede k rakouskému Schrattenbergu. Pandemie koronaviru v půli března léta utužované sousedské vazby přerušila.

Místní byli zvyklí jezdit do Rakouska na nákupy, do školy nebo do sportovních kroužků. Už přes měsíc se musejí bez sousedů i turistů obejít. Od pondělí sice mohou formálně vycestovat, ale pro většinu to zůstane jen přáním. „Cestování za hranice je zatím jen teorie,“ uznal i premiér Andrej Babiš (ANO). Okolní státy totiž mají stále zavedené hraniční kontroly. Také proto, že Česko k sobě žádné cizince kromě výjimek nepouští. „Může se vám stát, že pojedete nakupovat do Drážďan a nechají si vás tam čtrnáct dní v karanténě,“ upozornil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Podobné zkušenosti mají už teď na česko-rakouských hranicích. „Stává se, že Rakušané vrátí člověka, který měl u nich řádně domluveného doktora,“ řekl jeden z policistů, který si nepřál uvést jméno.

Zavřené závory ale mají na příhraničí také tvrdý ekonomický dopad. Ve Valticích žije přes tři tisíce lidí. „Na turistickém ruchu jsme závislí. Kvůli koronaviru jsme museli zrušit velikonoční akce, košty, mezinárodní letní školu staré hudby nebo říjnové vinobraní, kam přijíždí i deset tisíc lidí. Taková akce se chystá půl roku dopředu,“ vysvětlil starosta Valtic Pavel Trojan.

Rušení akcí má dominový efekt. „Právě za nimi sem turisti jezdí. Na začátku roku jsme měli našlápnuto k nejlepší sezoně. A teď dva měsíce nic, žádný host,“ ukazuje Radek Hoštický. Jedenáct let provozuje Penzion Valtice na centrálním náměstí. Může ubytovat až 25 hostů, pokoje jsou nachystané. Jenže nemá kdo přijet. „Z Rakouska, Slovenska a Polska máme asi necelou pětinu hostů. Do poslední chvíle chtěli přijet třeba polští someliéři na košt. Taky jsme to museli zrušit. Stále nevíme, jak to bude dál. Situace se pořád mění,“ uvedl Hoštický. Jen za dva měsíce bez hostů přišel o víc než půl milionu korun.

Problémy řeší také Radek Pinzel, který si pronajímá prostory právě v penzionu. Hosté k němu běžně chodí na vyhlášenou zmrzlinu. „Žili jsme hlavně z víkendů, kdy sem najedou turisti a návštěvníci z okolí. Jen lidi z Valtic nás neuživí,“ popsal.

Krámek má sice zavřený, nicméně vzdát se nechce. „Našli jsme si cestu. Vyrábíme zmrzlinu do kelímků a rozvážíme ji po okolí,“ vysvětlil majitel zmrzlinárny Valgelato.

Valtická radnice běžně hospodaří s rozpočtem okolo 65 milionů korun. Důležitou část příjmů tvoří peníze z rozpočtového určení daní. „Ještě nevíme, jak to bude vypadat, ale některé investice nejspíš odsuneme. Může to být třeba o pět milionů míň oproti loňsku,“ odhadl valtický starosta. Oprav se letos nedočká třeba smuteční síň.

Podobné problémy řeší taky v patnáct kilometrů vzdáleném Mikulově. Zavřený je zámek, turistické centrum a desítky hotelů či penzionů. Problémy se však dotýkají i běžných profesí.

Stomatologické centrum Stomma provozuje ordinace například v Mikulově, Břeclavi nebo Hodoníně. „Slováci a Rakušané tvoří pětinu našich pacientů. I přes oficiální možnost svého lékaře navštívit, je situace s přechodem hranic tak složitá, že byli z péče prakticky vyřazeni,“ uvedl zubař Jan Stibal.

Kliniku v březnu ochromila špatná distribuce ochranných pomůcek. Teď se snaží pacienty uklidnit a nabádá je k návštěvám. „Už jsme dobře zásobení. Není důvod k obavám a odkládání péče, které by mohlo vést k případným komplikacím zdravotního stavu,“ dodal.

Zavřené hranice musí řešit tisíce Čechů, kteří v zahraničí pracují. Mezi pendlery patří také Martina Jonáková. Pracuje na benzinové stanici v rakouském Mistelbachu, od půli března zůstává doma v Mikulově. „Je nás tam pět Češek. Mám štěstí, že nám šéfová nabídla sto procent platu a do práce jsme nyní nemusely,“ popsala situaci.

Na čerpací stanici se má vrátit na konci dubna. „Snažím se nestresovat, i když vláda neustále mění podmínky a je to nepřehledné,“ dodala.

Pendleři stále narážejí na měnící se podmínky. Od pondělí mohou dojíždět do práce každý den, nicméně při návratu mají podmínku. Jednou za čtrnáct dní předloží přímo na hranicích negativní test na koronavirus, nejlépe od zahraničního zaměstnavatele. Jonáková to vidí nereálně. „Šéfová nám řekla, že nic takového zajišťovat nebude. To se raději bez nás obejde,“ naznačila Jonáková.

„Žádné takové testy nám ještě nikdo za celou dobu nepředložil,“ zaznívá taky přímo na hranicích. Bez předložení negativního testu na koronavirus musí lidé, kteří přijedou ze zahraničí, na čtrnáct dní do domácí karantény.

V té svým způsobem zůstává celé pohraničí. Ani od pondělí se to nezmění.

Reklama

Doporučované