Hlavní obsah

Zavřeno! Rakousko se ponořilo do lockdownu, který nikdo nečekal

Foto: Profimedia.cz

Rakousko se od pondělí uzavřelo, neotevřely restaurace, většina obchodů ani stánky.

Reklama

Lockdown může přijít téměř ze dne na den, i když to politici do poslední chvíle vylučují. Přesvědčilo se o tom Rakousko. Kancléř Schallenberg se za vyhlášení uzávěry omluvil. Část opozice mluví o diktatuře a posiluje v průzkumech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nápis velkými písmeny nenechá nikoho na pochybách: „Zavřeno! Lockdown! Do 12. prosince!“ Majitel vyhlášené restaurace „U Willyho“ není hrubián, strohým oznámením dává najevo frustraci, kterou vyvolala vláda zákazem vycházení a uzávěrou hospod i většiny obchodů.

V odlehlém městečku Weitra na české hranici se lockdown může jinak těžko projevit, ulice jsou prázdné jako každé jiné pondělí. Stejný šok jako u Willyho je možné zaznamenat ještě u kolemjdoucích. Nehodí se zlehčovat situaci třeba úvahami, že Rakousko ke zdravotní krizi přispělo tím, že testuje nejvíc v Evropě. V takovém případě následuje rychlé ukončení rozhovoru.

I ve vídeňských ulicích je v pondělí provoz jako obvykle, právě kromě nápisů na uzavřených obchodech a restauracích.

Lockdown Rakušany šokoval

Země si postupně zvyká na situaci, se kterou ještě ve čtvrtek nikdo ze dvou třetin očkovaných Rakušanů nepočítal. Je pravda, že od pondělí 15. listopadu vyhlásila vláda Alexandera Schallenberga lockdown pro neočkované. Formálně to znamenalo, že lidé odmítající vakcínu proti covidu-19 podléhali zákazu výjimkami, s výjimkou cest do práce, nákupu základních potřeb, návštěvy příbuzných a výletů do přírody. Od tohoto pondělka ale platí stejný zákaz pro všechny.

Kancléř Schallenberg původně lockdown pro očkované odmítal, ještě ve čtvrtek večer ho v rozhovoru pro deník Der Standard vyloučil. Během nočního jednání v Tyrolsku však změnil názor.

Média mapují, jak mohlo k nečekanému převratu dojít. Podle vídeňského deníku Der Standard stál na začátku přednosta interní kliniky při Univerzitě v Salzburgu Richard Greil. Už počátkem listopadu marně žádal po svém bývalém spolužákovi, hejtmanovi spolkové země Salcbursko Wilfriedu Haslauerovi, vyhlášení aspoň místního lockdownu.

Incidence nákazy koronavirem překročila tehdy v některých okresech v této spolkové zemi hranici dvou tisíc (v Česku aktuálně hlásí incidenci přes 1500 okresy Olomouc a Šumperk). Důsledkem bylo, že ze 130 intenzivních lůžek ve spolkové zemi zabrali pacienti s covidem 30 míst a k dispozici zůstalo volných jen 15 lůžek (o něco větší Olomoucký kraj měl v neděli volných 57 intenzivních lůžek z celkového počtu 198). Tím byl přednosta Greil donucen odkládat operace karcinomu a svou nespokojenost netajil ani před novináři.

Dramatické články zaplavily vlivná bulvární média a hejtman Haslauer změnil politiku. Domluvil se s ostatními osmi hejtmany a minulý čtvrtek pozvali kancléře Schallenberga i ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina na konferenci do tyrolského Pertisau.

Zpočátku odmítavý šéf kabinetu nakonec akceptoval všechny požadavky hejtmanů. Kromě lockdownu se ještě zaručil, že jako první předseda evropské vlády předloží parlamentu zákon, podle kterého se budou všichni Rakušané od 1. února proti covidu-19 očkovat povinně.

Kancléř se omlouvá

Obchodníci v turistických obchodech ve Weitře ještě v pátek vybalovali vánoční zboží, jehož dodávky nestačili stornovat. „Je to hloupé. Nevím, jestli do Vánoc ještě otevřeme,“ krčí rameny prodavačka na otázku, co bude se zbožím dělat. Nevěří tomu ani očekávání turisté. V penzionech se ruší objednávky až do února.

Obchodníkům vláda vyplatí náhrady, horší politický dopad může mít porušení slibu, že očkovaní nebudou už nikdy trpět lockdownem. Schallenberg po šesti týdnech ve funkci ztrácí odvahu, jak naznačuje několik rozhovorů pro nedělní bulvární deníky.

Omlouvá se za rozhodnutí omezit svobodu odpovědným občanům, kteří se nechali očkovat, zároveň upozorňuje, že lockdown v dohledné době neskončí pro ty, kdo se očkovat nenechají. „Respirátory budou ještě dlouho součástí našeho života,“ vzkazuje všem občanům země, kde se respirátory FFP2 ještě před třemi týdny nosily jen ve veřejné dopravě.

Opozice posiluje

Ani ochotou mluvit s novináři kancléř nezabránil, že ve stejných médiích vycházejí zničující komentáře. „Tento lockdown je výsledkem kompletního selhání neschopné diletantské vlády,“ nepochybuje vydavatel bulváru Österreich Wolfgang Fellner.

Schallenbergova lidová strana se už minulý týden propadla pod hranici 25 procent a ztratila tedy za dva měsíce přes deset procentních bodů. Může to být horší a vydělat naopak může sociální demokracie v čele s vídeňským starostou Michaelem Ludwigem, který žádal účinnější opatření už dříve, případně lídr radikálně-pravicové strany Svobodných (FPÖ) Herbert Kickl, podle kterého se Rakousko vyhlášením lockdownu mění na diktaturu.

Sobotní protestní demonstrace proti lockdownu na vídeňském Ringu přilákala podle policie 40 tisíc účastníků, kteří proti všemu očekávání nenapodobili kolegy z Nizozemska a nedopustili se skoro žádných výtržností. Předseda Kickl odhadl, že přišlo nejméně 100 tisíc lidí, mohl se však splést, protože centrum Vídně zároveň zaplavili zákazníci, kteří chtěli využít možná poslední šanci nakoupit na Vánoce.

Text jsme v úvodu upřesnili v pasáži o situaci ve Vídni a na venkově.

Reklama

Doporučované